Allergiás betegségek gyógyszeres kezelése

Az allergia gyógyszeres kezelése egyre biztonságosabb és hatékonyabb az évek folyamán. Az alkalmazott gyógyszerek ugyan nem gyógyítják meg a betegséget, de jelentősen enyhítik a panaszokat.

allergia, allergén, , asztma | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
Az antiallergiás és gyulladáscsökkentő kezeléssel kivédhetők a szénanáthás betegség szövődményei: orrpolyposis, arcüreggyulladás, idült középfülgyulladás. Az adekvát kezeléssel hörgőasztma esetén megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük az erős fulladási rohamokat (mely nemegyszer injekciós infúziós kezelést is igényelhet), erős köhögési rohamokat, mely szintén szövődménnyel járhat. Kezeletlen esetekben az évenkénti szezonális visszaesések előre nem látható állapotromlással járhatnak.

A megelőző antiallergiás, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszereket a panaszok fellépése előtt kell megkezdeni, így profilaktikus hatásuk sokkal hatásosabb. A sokféle terápiás lehetőség közül nem könnyű eldönteni, mivel is kezdjük a kezelést, ezért is fontos a terápia hatékonyságát a kezelőorvossal megbeszélni, visszajelezni. (Kontroll szükséges!)

Több vény nélküli gyógyszer kombináltan tartalmazhat allergia elleni szert, így szakorvos által beállított antihisztamin-kezelés mellett a mellékhatások fokozódásával lehet számolni. Ezért inkább a gyógyszeres kezelés beállítását bízzuk szakemberre. Szteroidtartalmú lokális orrspray használata esetén a bejuttatás technikája is fontos. Ezért a spray fúvókáját az orr oldalsó és felső része felé kell irányítani (nem az orrsövény közepe felé). Így kivédhetjük az orrelválasztó "fal" kóros irritációját.

Az "útifű" (nevével ellentétben) gyomnövény. Hosszú ideig virágzik és nagyon elterjedt. Virágpor-produkciója nem túl magas.

Jól bevált, házilag is elkészíthető szer szénanátha esetén az orrdugulás, illetve orrfolyás leküzdéséhez, a sós-vizes öblítés. Hozzávaló: 1 liter forralt csapvíz, 2 púpozott teáskanál asztali vagy tengeri só, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna. Elkészítés: tiszta edénybe öntsünk 1 liter kihűlt, korábban felforralt vizet, adjuk hozzá a sót, illetve szódabikarbónát, majd keverjük jól össze. Hűtőszekrényben tárolhatjuk 1 hétig. Használat előtt langyosra melegítsük. Használata: orrcseppentővel, illetve orvosi fecskendővel napi 2-3 alkalommal végezzünk orröblítést a testhőmérsékletű, felkevert oldattal. A folyadékot hátrafelé, ne felfelé irányítsuk. Így ki tudjuk köpni a sós víz egy részét, ha a garatba lecsorog.

Az első néhány alkalommal enyhe égő érzés előfordulhat, mely később megszűnik. Szteroidtartalmú orrspray használata előtt a fenti gyógymódot alkalmazva a hatást a felszívódás miatt fokozhatjuk.

Az asztmatikus tüneteket leggyorsabban inhalációs, belégzéses bétaagonista szerekkel enyhíthetjük. A jó belégzési technika mellett percek alatt megszűnnek a kellemetlen panaszok, de sohasem szabad megvárni az erős tünetek (mellkasi sípolás, erős feszítés a mellkasban) megjelenését. Ha az inhalálási technika (akár dózis aerosol, turbuhaler vagy rotadisc formájában történik) bizonytalan, inkább kérje ki kezelőorvosa, esetleg asztma nurse véleményét. Hörgőasztma esetén is fontos a gyulladáscsökkentő, megelőző gyógyszerek szezonban történő, állandó napi 2-4 alkalommal való használata. A szteroidtartalmú inhalációs készítmények után mindig kötelező a szájüreg langyos vízzel történő kiöblítése!

A nyári gyomok közül a szőrös disznóparéj - nagy elterjedtsége miatt - figyelemre méltó pollenózist okozhat.

Az allergia nemcsak hazánkban okoz problémát, hanem európai közegészségügyi probléma. Sajnos az allergiás betegségben szenvedők aránya 10 évenként megduplázódik, pedig jelen számítások szerint így is az allergiás betegségekből adódó direkt és indirekt költségek csak az Európai Közösség országaiban évi 29 milliárd ECU-t tesznek ki.

| allergia, allergén, , asztma
2007-11-21 13:51:37

Web Design & Development Prowebshop