Volt, nincs allergia!

A megbetegedést azonban nem elsősorban a kórokozó jelenléte okozza, hanem a szervezet bebocsátó képességétől, az immunrendszer állapotától függ, mennyire teríti le az embert a betolakodó. Védekező apparátusunk egészségét pszichés edzettségünk is befolyásolja, vagyis az, hogy mennyire tudunk együtt élni konfliktusainkkal. Az idegen anyag a konfliktus megtestesítője, úgyszolván anyagi megjelenítője. Az elhárítás testi szinten gyakran allergiában, az immunrendszer túlműködésében ölt testet.

allergia, immunrendszer, táplákozás, étrend, gyerek, gyermek | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Szepesi, D.
A túlélés szempontjából fontos szerepet játszik a szervezet azon képessége, hogy fölismeri a tőle idegen, káros anyagokat, és védekezik is ellenük. Az immunrendszer antitesteket termel az "ellenséges betolakodókkal" szemben. A védekezés elősegítése érdekében fejlesztette ki az orvostudomány az antibiotikumokat. FENYEGETŐ KÜLVILÁG

Átlagos esetben a szervezet a veszélyes betolakodókkal szemben termel ellenanyagot, az allergiás reakcióban azonban abszolút ártalmatlan anyagok ellen is, például:

  • a házimacska szőrére,
  • házi poratkára,
  • virágporra.

Egy másik nagy csoportja az allergéneknek az élelmiszerek. A leggyakoribb, allergiát kiváltó táplálékok közé tartoznak:

  • a tej és a tejtermékek,
  • a tojás,
  • a hal és kagylók,
  • a szója, a hüvelyesek,
  • a diófélék,
  • a búza, a rozs,
  • a gyógynövények, fűszerek, hagyma és zeller.

Gyakran okoznak panaszt:

  • a citrusfélék, déligyümölcsök,
  • az eper,
  • a kénezett ételek (a szárított gyümölcsöket kénezik),
  • a paradicsom,
  • a spenót,
  • savanyú káposzta,
  • a disznóhús, vadhús,
  • a csokoládé,
  • az adalékanyagokat tartalmazó (színezék, tartósítószer és illatanyagok) késztermékek
  • a feketekávé és az alkoholok.

Az allergia keletkezésében jelentős szerepe van a szervezetünket érő túl sok ingernek (testi, lelki és szellemi síkon is), például

  • a zajnak,
  • a stressznek,
  • a rossz híreknek, horrorfilmeknek,
  • idegen anyagoknak,
  • élvezeti szereknek,
  • túl sok munkának,
  • kevés pihenésnek.

Hatásukra ugyanis kimerülnek a szervezet regulációs kiegyensúlyozó mechanizmusai.

VESZÉLYEZTETETT CSECSEMŐK

A táplálékallergia leggyakarabban csecsemő- és kisgyermekkorban léphet fel, ám ez gyakran az évek múlásával meg is szűnik. A szoptatásnak az első hónapokban jelentős szerep jut. Fontos a legalább 9 hónapig tartó teljes anyatejes táplálás, hogy a megfelelő immunvédelmet nyújtó bélnyálkahártya teljesen ki tudjon fejlődni. Minél természetesebb az étel, annál jobb a gyermek számára. Ha lehetséges, ügyeljünk az élelmiszer ellenőrzött biológiai termesztésére.

MIT MELLŐZZÜNK?
  • mesterséges édességeket,
  • a túlzásba vitt higiéniát,
  • a mesterséges illatanyagokat, aromákat,
  • ügyeljünk a penészgombára, amely zsúfoltan tárolt élelmiszerekben és nedves, rosszul szellőző lakásban alakulhat ki.

A károsodott nyálkahártya-baktériumflóra miatt gyakoribbá válnak a visszatérő fertőzések. Gyakran allergia húzódik meg a fertőzésekre való hajlam, a gyakori közép-fülgyulladás, fáradtság, legyengült teljesítő- és tanulási képesség, sőt a magatartászavarok (pl. agresszió) hátterében is. Hogy egyre több az allergiás megbetegedés, az nemcsak annak a következménye, hogy növekszik a mérgező anyagok jelenléte a levegőben, az ételekben és a szánkban (amalgámtömés), hanem annak is, hogy immunrendszerünk egyre gyengébb.

MIVEL ERŐSÍTHETJÜK AZ IMMUNRENDSZERT?
  • Szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B- és E-vitamint, védik a nyálkahártyákat és természetes antiallergének.
  • Az ásványi anyagok közül a nyomelemek (cink, szelén, kalcium és magnézium) immunerősítő és antiallergén hatásúak.
  • Virágpor szedésével felkészíthetjük, érzéketlenné tehetjük szervezetünket a tavaszi virágporokra.
  • A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ligetszépe-, édesköménymag-olaj, hal-olaj és más hidegen sajtolt növényi olajok jelentős mértékben képesek csökkenteni az allergiás reakciókat.
  • Léböjtkúra javallt az allergiaszezon előtt.
  • A bélrendszer nagytakarításához rostdús étrendet, és kolon-hidroterápiát ajánlunk, valamint segít a Kombucha- kapszula kúraszerű szedése is.
  • A gyógyvizek rendezik a szervezet pH-ját, és segítik a pangó nyák kiürülését.
  • A sajátvér-terápia is nagymértékben képes enyhíteni az allergiás tüneteket.
  • A homeopátia szintén hatásos kezelési mód az allergiások számára.
  • Az izlandi zuzmó, a macskakarom, a kasvirág rendkívül hatásos immunerősítők.
  • Házi poratka ellen légszűrő berendezést használjunk.
  • Aktiváljuk a májműködést articsóka-, aloe vera-, máriatövismag-, és illóolaj-tartalmú készítmények kúraszerű fogyasztásával.
  • Jó, ha betartjuk az allergia felszámolásához vezető út lépéseit: Allergiateszt, immuntréning, emésztésrendezés, bélflóraregenerálás, relaxáció.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| allergia, immunrendszer, táplákozás, étrend, gyerek, gyermek
2002-07-25 12:24:04

Web Design & Development Prowebshop