Egy tanulmány szerint nem helyes a kisgyermekek allergia elleni oltása

Az asztmás gyerekek általánosan javasolt oltása nem csökkenti a betegség erősségét, közli egy nemrégiben megjelent tanulmány.

allergia, asztma, elleni, oltás, vakcina, védőoltás, allergia elleni oltás | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Egy felmérés alkalmával 121, 5-14 éves allergiás és asztmás gyereket vizsgáltak meg, és kiderült, hogy azoknak, akik 30 hónapon át oltást kaptak, nem javult az állapota szemben a placebót kapott csoporttal, jelentette csütörtöki számában a New England Journal of Medicine.

Az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology szerint az asztmás gyerekek 80%-a allergiás is. Az allergia ronthat az asztmás állapoton, és mindeddig az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy az allergia kezelése javít az asztmatikus tüneteken.

A bethesdai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (az allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet) által támogatott tanulmány egy régóta meglevő vitával foglalkozik, nevezetesen, hogy hasznos-e az allergia elleni oltás az asztmás betegek számára.

''Az asztmás gyerekeken, úgy tűnik, nem segít az oltás'' - jelentette ki dr. Franklin Adkinson, a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem professzora.

"Más esetekben azonban, a betegség súlyosságától és a gyógyszer iránti érzékenységtől függően ez a fajta kezelés hatásos lehet," tette hozzá.

Az allergia injekciós kezelése, vagy orvosi nevén az immunterápia abból áll, hogy a betegek szervezetébe vízben oldva allergén anyagok koncentrátumát juttatják, így például port, parlagfüvet vagy egyéb növényeket, illetve macskaszőrt - ezek azok, amelyekre a legtöbb ember allergiás.

A kezelés alapja az az elv, hogy ha a szervezetbe alacsony dózisban allergén anyagokat juttatnak, akkor ezzel erősödik az immunrendszer és az allergia ellenőrizhetővé válik.

"Ennek a felmérésnek az eredményei ellentmondanak az eddig általánosan elfogadott klinikai tapasztalatoknak," mondotta dr. Ira Finegold, az American College of Allergy, Asthma & Immunology nemrégiben leköszönt elnöke.

Állítása szerint az orvosoknak a felmérés eredményei miatt nem szabad abbahagyni az asztmás gyermekek allergia-oltását, hiszen eddig 40 tanulmányból közel 30 arra az eredményre jutott, hogy az immunterápia jó hatással van az asztmás páciensekre.

Finegold szerint, aki egyben a New York-i Roosevelt Kórház asztmaklinikájának igazgatója is, a felmérés nem tökéletes, és kijelentette, hogy a felfedezés helyességét további tanulmányoknak is igazolniuk kell.

A vizsgálat során a gyermekek véletlenszerűen kiválasztott fele allergia-elleni oltást kapott, míg a csoport másik fele placebót. A kutatók a következtetéseiket a betegek és családjuk által vezetett tüneti naplók, illetve a tüdőfunkciós vizsgálatok alapján állították fel.

Az statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban 15 millióan szenvednek asztmában, közülük 4 millió a gyermekek száma.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| allergia, asztma, elleni, oltás, vakcina, védőoltás, allergia elleni oltás
2002-07-31 18:21:52

Web Design & Development Prowebshop