Hogyan járjunk túl az allergia eszén?

NEW YORK - A legtöbb ember már nagyon várja a tavaszt. Az allergiásoknak viszont a rügyező-virágzó növények gyakran azt is jelentik, hogy innentől kezdve állandóan viszketni fog a szemük, bedugul az orruk és folyamatosan tüsszenteni fognak.

allergia, gyermek, szénanátha, pollen, allergén | The New York Times Health News Service   Medincorp

Pedig a szénanáthások, és még a nem szezonális allergiában szenvedők is, néhány egészen egyszerű módszerrel könnyen enyhíthenek a tüneteken, jelentette ki New Yorkban a téma egyik szakértője.

Például a szénanáthások lefekvés előtt mossanak hajat, hogy a polleneket eltávolítsák a fejükről. A frissen mosott hajjal ezáltal csökkenthető az allergének éjszakai hatása, mondta dr. Art Ulene, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) szülész-nőgyógyász professzora, aki az NBC televízió tanácsadó műsorának vezetője.

Ráadásul egyre több olyan új vényköteles készítmény is kapható, amelyek anélkül enyhítik a tüneteket, hogy álmosságot okoznának, tette hozzá.

Az Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) által szponzorált műsorban dr. Ulene bejelentette, hogy egy új kampány, az Allergy Action vette kezdetét.

Az Egyesült Államokban közel 50 millió felnőtt és gyermek szenved allergiában. A gyakoribb kiváltó okok a pollen, a háziporatka, a kisállatok szőre, a latex, egyes élelmiszerek és a rovarcsípések. A tünetek is igen sokfélék, az orrfolyástól és a szemviszketéstől a csalánkiütésig vagy a súlyosabb reakciókig.

Ha a gyermeke allergiás, és vannak kitömött plüssállatkái, akkor azokat egy napra tegye be a mélyhűtőbe, hogy a poratkák elpusztuljanak, ajánlotta dr. Ulene.

A porallergiásoknak egyébként is jó megoldás, ha az ágy matracát és a párnákat speciális, allergének ellen kifejlesztett műanyaghuzatba teszik, mielőtt a huzatot rátennék, és lehetőleg távolítsák el a lakásból a felesleges szőnyegeket, mondta dr. Vincent Hutchinson, a New York-i Harlem Kórház gyermekosztályának allergológusa.

"Hiába vannak meg a módszereink, hogy kevesebb allergénnel kerüljünk kontaktusba, vagy hogy megelőzzük és kezeljük az allergiás reakciókat, mégis egyre többen szenvednek ettől a betegségtől," mondta dr. Ulene.

Pedig ennek dr. Donald W. Aaronson, chicagói allergológus szerint sem kellene így lennie.

Olyan kezelések állnak rendelkezésünkre, mint például a védőoltások, amelyek kis dózisú allergén-ingerlésekkel erősítik meg az immunrendszert, vagy a különféle vényköteles gyógyszerek, mondta dr. Aaronson.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| allergia, gyermek, szénanátha, pollen, allergén
2002-07-31 20:08:51

Web Design & Development Prowebshop