Portalanítás okosan

Mai életmódunknak "köszönhetően" időnk 80-90%-át belterekben töltjük, itt pedig ki vagyunk téve a láthatatlanul keringő részecskék millióinak: pollenek, mikroorganizmusok, gombák, poratkák okozhatnak elsősorban légúti panaszokat.

por, allergia, atka, pollen, allergén. | InforMed Hírek9   InforMed | Mészáros, K.
Az atkák apró pókok családjába tartozó élősködők, melyek ürüléke okozza a házipor-allergiák egy részét. Felmérések szerint az allergiás megbetegedések 60-70%-át a porallergia teszi ki.

\r\n Ha van a családban ilyen allergiában szenvedő, akkor kiemelt figyelmet kell fordítanunk a lakásunk gondos, alapos portalanítására:
\r\n
  \r\n
 1. Ügyeljünk rá, hogy ne kavarjuk fel takarítás közben a port, mert több százszorosára nőhet a porkoncentráció a levegőben!
 2. \r\n
 3. Padlószőnyeg helyett inkább járólapot vagy parkettát választunk a padlók burkolására, mivel ezek könnyebben és alaposabban tisztíthatóak, portalaníthatók. Ha nagyon sok szőnyeg van a lakásban, akkor gondoskodni kell ezek rendszeres és alapos tisztításáról.
 4. \r\n
 5. Seprés helyett használjunk inkább porszívót. Legjobb, ha erre a célra HEPA szűrős vagy vízszűrős porszívót alkalmazunk, mert ezek képesek az egészen parányi részecskék kiszűrésére is.
 6. \r\n
 7. Ne csak a padlót, hanem az ágyakat is porszívózzuk át legalább hetente egyszer, ezzel csökkenthetjük a matracba kerülő poratkák és por mennyiségét.
 8. \r\n
 9. Porszívózás után mossunk fel nedves ruhával.
 10. \r\n
 11. A portörlést minden esetben nedves ruhával végezzük.
 12. \r\n
 13. Hetente mossunk ágyneműt lehetőleg 60 Celsius fokon.
 14. \r\n
 15. A takaróink, párnáink anyagát úgy válasszuk meg, hogy lehetőleg szintetikus anyag legyen, ne toll vagy gyapjú, melyeken szívesen megtelepednek a poratkák.
 16. \r\n
 17. Ágyneműinket gyakran szellőztessük ki, illetve tegyük ki a napra, nem csak nyáron, hanem télen is.
 18. \r\n
 19. Gyakran váltsunk ruhát! Ha hazaérünk, vegyünk tiszta ruhát, mert a szabadban sok allergén tapadhat a textíliára.
 20. \r\n
 21. Érdemes lehet légtisztító, légmosó berendezések segítségét is igénybe venni, melyek kiszűrik a pollent, a port, a cigarettafüstöt, a kellemetlen szagokat, miközben fertőtlenítik a lakás levegőjét. Ezek a berendezések alkalmasak folyamatos üzemeltetésre, ezért azokban a helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk érdemes egész nap bekapcsolva hagyni őket.
 22. \r\n
 23. Tartsunk otthonunkban olyan növényeket, melyek segítségünkre lehetnek a levegőszűrésben: ilyenek pl. szobapáfrány, dracéna, szobaborostyán.
 24. \r\n
\r\n
| por, allergia, atka, pollen, allergén.
2011-08-14 10:21:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop