A gumi okozta latexallergiáról

A foglalkozási allergének (túlérzékenységi reakciót kiváltó anyagok) egyre inkább jelentőséggel bírnak, mivel az allergiás betegségeket kiváltó anyagok száma egyre nő.

gumi, allergia, latex, allergén | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
Az ipar világszerte évente több mint 2000 új szintetikus anyagot állít elő és használ fel. A háztartásban és munkahelyeken használt gumitermékek - gumikesztyű, léggömb, gumi óvszer, ragtapasz stb. - alapanyagként az évszázadok óta ismert Amazonas menti őserdőkből való gumifa kérgéből nyert fehérjetartalmú tejnedvből készülnek egyéb segédanyagok hozzáadásával.

A kaucsukban található fehérjére az emberi szervezet az arra érzékenyeknél szintén allergiás tünetekkel reagálhat, mely régóta ismert, de csak az utóbbi években került a vizsgálódás középpontjába.

A latexallergia gyakorisága az egészségügyben dolgozók körében a 17 százalékot is elérheti. Az utóbbi időben az AIDS térhódítása miatti kötelező gumikesztyű-használat elterjedésével jelentősége egyre nő.

A latex által okozott klinikai tünetek nagyon sokfélék lehetnek. Közvetlen allergiás bőrgyulladás - allergiás kontakt dermatitis - esetén a gumival érintkező felszínen hólyagocskák, bőrviszketés, illetve nedvedző bőr látható.

A púderezett, talkumozott gumikesztyű viselésekor a megváltozott alkalikus bőr, pH-érték, az izzadás, a szellőzés hiánya, illetve a púder is kiválthat nem allergiás jellegű bőrgyulladást.

A levegőben lebegő kis latexrészecskék és a talcum a légtérből a légutak nyálkahártyájára jutva azok allergiás gyulladását válthatják ki szénanátha - rhinitis -, kötőhártya-gyulladás - conjuctivitis -, illetve hörgőasztma - asthma bronchiale - képében.

Latex érzékenység esetén különböző gyümölcsök fogyasztása esetén "kereszt-allergia" is kialakulhat !Ki hinné, hogy gyakran a gumikesztyű, illetve a felvételét megkönnyítő talkum is allergiát okozhat?

Valószínű, hogy a latex mellett az egyes ételek - főként zöldségek, gyümölcsök közötti (banán, gesztenye, kivi, ananász, őszibarack) keresztreakció miatt - fogyasztása esetén is allergiás tünetek fellépésével lehet számolni. A lakásokban gyakori fikusz - Ficus benjamina - nedvében és levelei porában megülő, e porban oldódó fehérje is keresztreakciót adhat a latexfehérjékkel.

A latexallergia kimutatását a pontos anamnézis, kórelőzmény ismerete mellett bőrteszttel, illetve specifikus IgE-vizsgálattal lehet kiegészíteni. A nyomdaiparban, gumifeldolgozással kapcsolatos munkákban, egészségügyben dolgozók, takarítónők fokozottan veszélyeztetettek a latexérzékenység szempontjából. Megfigyelések szerint a gumidugóval lezárt ampullás üvegből kioldódó latexrészecskék korábban antibiotikum-allergiának vélt tüneteket is okozhatnak.

Számtalan gumialapú anyag vesz bennünket körül mindennapjainkban - rugalmas pólya, elszorítópánt, lélegeztetőmaszk, vérnyomásmérő, urológiai katéterek, pesszárium, kondom, gumiujj, melegítőflakon, és még sorolhatnánk.

Azoknál a betegeknél, akiknél a latexgumi szisztémás reakciót vált ki, érdemes a fenti anyagok kerülése, esetleges Epipen injekcióval történő ellátásuk. Ismeretes ma már latexmentes gumikesztyű - steril és nem steril változatban - Elastyren néven. Fontos, hogy latexérzékenység esetén a beteg orvosát, fogorvosát, esetleges orvosi beavatkozás előtt vizsgálóját tájékoztassa gumiérzékenységéről.

| gumi, allergia, latex, allergén
2007-11-21 13:38:54
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop