Téli allergiák

A magyar lakosság közel negyven százaléka szenved allrgiától. A tünetek jelentkezhetnek bőrgyulladás, szénanátha, asztma, emésztési panaszok formájában, de rossz általános közérzet, fájdalmak is létrejöhetnek allergia talaján. A tünetek többsége a pollenérzékenység miatt tavasszal, nyáron és ősszel jelentkezik. Ugyanakkor egyre többen küzdenek téli allergiával is...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(1):43-43   Celsus Kft. | Tamasi, J.
A házipor, az élősködők, a szobanövények, a penészes fal, a lakásban élő háziállatok szűnni nem akaró szénanáthát vagy bőrgyulladást idézhetnek elő. Ilyenkor is a legfontosabb az allergia szakszerű diagnosztikája, a korrekt allergiateszt. Egyes allergiák esetén (például macskaszőr-allergia fennállásakor) a háziállat átmeneti eltávolítása és a lakás alapos kitakarítása, majd a visszahozatallal megjelenő tünetek is elég bizonyítékul szolgálhatnak az allergia kiváltójára. Az esetek többsége azonban ennél bonyolultabb. Ilyenkor a szükséges tesztek elvégzése elkerülhetetlen!

A téli allergiák kialakulásában megváltozott életmódunk, a friss levegőn történő kevesebb tartózkodás és mozgás, a kevesebb vitamindús élelmiszer fogyasztása is közrejátszik. A lelki tényezők is elősegíthetik a téli allergiák kialakulását: csökken a nappalok és a napsütötte órák száma, és ez többeknél lehangoltsághoz, ill. az allergiára való hajlam növekedéséhez vezethet.

Poratka-allergia

Az atkák a téli időszak kevéssé közismert allergiakiváltói, bár az általuk okozott betegségek gyakoribbak, mint a gyógyszerallergiák, élelmiszer-allergiák vagy a penészgombák provokálta allergiák. Legkedveltebb lakóhelyük az ágyneműk, párnák, szőnyegek, plüssállatok szőre. Fejlődésüknek leginkább a szobahőmérséklet és a 70% körüli páratartalom kedvez. A nyári melegben szaporodnak igazán, majd az általuk ekkor termelt nagy mennyiségű ürülék, főként ősztől kezdve, a fűtött lakásokban fejti ki allergizáló hatását. A panaszok többnyire éjjel jelentkeznek, az atka az ágyneműben ekkor válik igazán aktívvá a testmeleg, a testből kiáramló pára, valamint a bőrről lehámló szaruréteg miatt.

Az atka ürüléke nem választható el a szokvány háziportól, azzal együtt terjed, és a tüneteket is vele együtt váltja ki.

A tünetek megegyeznek a pollenallergiáéival. A poratka az allergiások számára a téli hónapok "pollen"-je, így a szénanátha téli formája mögött gyakran a poratka áll.

Szerencsére a poratka ellen sokkal könnyebb védekezni, mint a nyári és őszi pollenek ellen, hiszen az alapos porszívózás jelentősen képes csökkenteni számukat.

Fontos! A szőnyeg egyszeri szokványos porszívóval történő takarítása csupán 8%-kal csökkenti az allergéneket. Ezért érdemes nagy teljesítményű (atkairtó programmal is rendelkező) porszívót használni.

Fontos tanácsok

  • Diagnosztizált poratka-allergia esetén ki kell cserélni a párnák és a paplanok töltelékét!
  • A hálószobában ne tartsunk könyveket és könyvespolcokat!
  • A könyveket zárt könyvespolcokon tartsuk!
  • Ne alkalmazzunk domború mintás és textil-alapanyagú tapétát!
  • Szükség lehet a levegő szűrésére, melyhez speciális légtisztító készülékeket vásárolhatunk.
  • Minél kevesebb szőnyeget tartsunk a lakásban!

Állatszőr-allergia

A tél kedvez az állati szőrök, szarusejtmaradványok, állati nyál és ürülék okozta allergiáknak is, hiszen a lakásban tartott állatokkal a gazdi még inkább össze van zárva, és kevesebb a szellőztetés is. Az állatról számtalan szerves maradvány kerül a légtérbe, melyek az arra érzékenyekben allergiás reakciókat válthatnak ki.

Penészgomba-allergia

A nedves falak, rosszul záródó nyílászárók, szobanövények, kamrák, nem szellőző fürdőszobák és klímaberendezések a penészgombák telepeinek melegágyai. A penészgombák a 80% körüli relatív páratartalmat kedvelik, ezért a penészes sarkok kiszárítása, új fűtőtest elhelyezése eredményes lehet. A szobanövények földjét időnként érdemes cserélni, de legalábbis a felső penészes réteget eltávolítani. 

Téli allergiák kezelése

A kezelés élén az életmód rendezése áll: rendszeres mozgás, légzőgyakorlatok, jóga, relaxáció.

További segítséget jelenthetnek a salaktalanító kúrák: kolon-hidroterápia, léböjtkúra, teakúrák, izzasztókúrák

A saját immunválaszt helyreállító speciális kezelésekkel - mint a Rhinolight fényterápiás kezelés - közel 80%-os javulás érhető el a szénanáthás tünetek esetén

Homeopátiás és gyógynövényekkel végzett áthangoló kezelések: La pacho tea, kasvirág-csepp/tea/tabletta, nonikapszula, macskakarom-kapszula/tea, nem keserű grépfrútmagkivonat

Baktériumflórát helyreállító készítmények: tejsavbaktérium, cikóriapor

Ezek a kezelések a tapasztalatok szerint sokszor maradéktalanul képesek megszüntetni, de legalábbis jelentősen csökkenteni a tüneteket.

Dr. Tamasi József

|
2004-01-08 20:52:09
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop