Hirdetés

A piszkos tizenkettő: a bőr leggyakoribb ellenségei

A legtöbbünknek tele van a polca különféle tisztító- és súrolószerekkel, a fiókja kozmetikumokkal. Nincs időnk alaposan megvizsgálni, milyen vegyi anyagokat hurcolunk be a lakásba, és abban sem lehetünk biztosak, melyik szer mit okoz. Ehhez nyújtanak némi segítséget az alábbiak:

kozmetikum, tisztítószer, allergia |

InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.

Szappan

A túlzott kézmosás szappannal és vízzel megfosztja a bőrt természetes védőrétegétől. Ilyenkor a bőr eleinte csak száraz, hámlik, később akár be is repedezhet és vérezhet. Napjainkban, amikor mindenki retteg a kórokozóktól, ez különösen azért okoz gondot, mert az emberek úgy érzik, állandóan kezet kell mosniuk.

Ingerelheti a bőrt a mosogatószer, a habfürdő és a tusfürdő is.

Háztartási tisztítószerek

A legtöbben ember tisztában van azzal, hogy a tisztítószerek – mosogatószerek, tisztítószerek, áztatók, ablaktisztítók, bútorfényezők és toalett-fertőtlenítők – általában irritálják a bőrt. Nem árt védőkesztyűt használni, ha ilyen anyagokkal dolgozunk.

Textilöblítők

A textilöblítők és -lágyítók is gyakran okoznak viszkető kiütéseket. Használjunk szagtalan öblítőt.

Ruházat

Különösen a gyapjú irritáló lehet az arra érzékenyeknél, és azoknál, akik ún. atopikus dermatitiszben szenvednek. Ha bőrpír, kiütés vagy viszketés esetén a ruhaneműre gyanakszunk, ajánlatos tiszta pamutból, esetleg kevert anyagokból készült ruhaneműt viselni.

Hőség

Különösen a nyári meleg időjárás súlyosbíthatja az izzadással kapcsolatos bőrpanaszokat.

Latex

Sokan érzékenyek a latexre, ez a természetes gumi az alapanyaga a gumikesztyűnek és az óvszernek. A latex allergiásoknál gyakran fordul elő keresztreakció is trópusi gyümölcsökkel.

Illatszerek

Igen gyakori az illatszer allergia, ám meglehetősen nehéz pontosan megállapítani, melyik összetevő okozza a bajt.

Arckrémek

A mélypórusú arcbőr különösen érzékeny, ezért különösen kell vigyázni a krémekkel és bőrápoló készítményekkel, valamint a bőrradírokkal.

Növények

A leggyakrabban a mérges szömörce, a mikulásvirág és az ecetfa okoz bőrkiütéseket. Az enyhe reakció 5-12 napig tart, míg a súlyosabb akár 30 napig is. Fontos, hogy megtanuljuk felismerni a bőrt irritáló növényeket.

Ételek

Sok étel is okozhat allergiás bőrreakciót, sőt, van, hogy elfogyasztani sem kell, elég csak hozzáérni egyes élelmiszerekhez. Kevesen tudják, hogy ha a lime a bőrre kerül és napfény éri, viszkető hólyagok jelenhetnek meg a bőrön.

Nikkel

A nikkel allergia igen gyakori, nikkelt tartalmazhatnak egyes ékszerek, óraszíjak, csatok, cipzárak. Van, aki a műtéteknél használatos orvosi fémekre is allergiás.

Fényvédő készítmények

A bőrgyógyászok kifejezetten ajánlják a fényvédők használatát a bőrrák megelőzésére, de ezeknek a készítményeknek egyes összetevői szintén kiválthatnak bőrreakciókat. Az érzékenyek óvakodjanak a PABA-alapú vegyi anyagoktól.

WebMD, kép: sxc.hu
kozmetikum, tisztítószer, allergia

2011-03-21 11:06:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop