A rendetlenség fél egészség?

Egyes kutatók szerint jobban jár az, aki nem veti be az ágyát, mert a vetett ágyban jobban elszaporodnak az egyeseknél allergiát és asztmát okozó poratkák. A londoni Kingston-egyetem kutatóinak tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy az atkák a vetetlen ágy meleg és száraz közegében elpusztulnak.

fertőzés, atka, immunitás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Becslések szerint egy átlagos ágyban mintegy másfélmillió poratka él, ezek az apró, egy milliméternél is kisebb élőlények az elszáradt emberi bőrfoszlányokkal táplálkoznak, és alvás közben könnyen belélegezhető allergéneket termelnek. A meleg és nedves ágy ideális környezetet biztosít az atkáknak, de ha kiszárad az ágynemű, azt nem jól viselik.

A kutatás során számítógépes modellezéssel követték, hogyan csökkenthetik a lakásban eszközölt változtatások a porakták számát. – Tudjuk, hogy az atkák csak úgy képesek életben maradni, ha a testük felszínén levő apró mirigyeiken keresztül nedvességet vesznek fel a környezetből – mondja Stephen Pretlove, az egyik kutató. – Egy olyan egyszerű megoldással, hogy nem vetjük be az ágyat nappalra, kiszáríthatjuk az ágyneműt, így az atkák is kiszáradnak és elpusztulnak.

A kutatók következő kísérletük során Nagy-Britannia szerte 36 lakásban fognak atka telepeket elhelyezni az ágyban, hogy a modellt tesztelni tudják. Azt is megvizsgálják, hogyan befolyásolják az emberek napi foglalatosságai az atka populációt. Változtatni fogják a fűtés, szellőzés és szigetelés értékeit is, hogy különféle környezetben tudják tanulmányozni az atkákat. Pretlove és munkatársai azt remélik a kutatástól, hogy az eredmények ismeretében csökkenthető lesz az atkák okozta betegségek kezelésének mintegy 700 millió fontos (997,8 millió euró) költsége. – Kutatási eredményeink segíthetnek a tervezőknek, hogy egészségesebb otthonokat tudjanak alkotni, az egészségügy számára pedig ki lehet mutatni, melyek a legveszélyeztetettebb környezetek.

Andrew Wardlaw allergológus szerint a házipor-atka sokaknál válthat ki asztmás rohamokat. – Jó lenne csökkenteni a számukat az otthonokban – mondja. – Igaz, hogy az atkáknak nedvesség kell a túléléshez, de sajnos Nagy-Britanniában a legtöbb otthonban épp elegendő nedvesség található. Nehéz elhinni, hogy ez a kérdés csupán a be nem ágyazással megoldható lenne.

NewsFox
| fertőzés, atka, immunitás
2005-05-23 23:54:29
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop