Allergénmentesítés otthon

A házad a várad – ha nem vagy rá allergiás. Egy közelmúltban készült felmérés szerint azonban az USA-ban minden második lakos érzékeny valamelyik allergénre, és az esetek jelentős részében valamelyik beltéri allergénről van szó: porról, penészről, állatszőrről. Mit tegyünk, hogy az otthonunk pihenőhely legyen, és ne a tüsszögések forrása? Nézzük át lépésről lépésre az egyes helyiségeket, és számoljuk fel az allergiát okozó anyagok forrásait.

allergia, allergének | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A hálószoba

Itt van a legtöbb allergén, ugyanis a leggyakoribb allergia a poratka. Ellenük az egyetlen fegyver, hogy hipoallergén huzatot teszünk a matracra, ágyneműre és a párnákra. A párnák különösen fontosak, ott vannak az orrunk közelében.

Olyan ágyneműt használjunk, amit mosni lehet. Sokan telepakolják az ágyukat mindenféle fura dolgokkal, amit azután nem mosnak rendesen. Ez természetesen a plüssállatokra is vonatkozik. Ha ezeket este átpakolják ágyazáskor, akkor már száll is az allergén a levegőben. A plüssállatokat is hetente egyszer ki kell mosni: érdemes legfeljebb egyet vagy kettőt tartani az ágyban.

Dobjuk ki a szőnyegeket. A sima padlón kevesebb poratka marad meg, és az allergének sem halmozódnak fel.

Háziállatnak nincs helye az ágyban, sem a hálószobában. Az állatszőr mellett más allergiát okozó anyagokat is behordhatnak a kedvencek a hálószobába a bundájukkal. Jó választás továbbá a légszűrő a hálószobába (ami nem légtisztító berendezés, ez utóbbi nem csinál semmit az allergénekkel).

Nappali, gyerekszoba

Ezek a szobák kevésbé súlyosbítják az allergiás panaszokat mint a hálószoba, de ugyanazok a szabályok érvényesek:

• A szőnyeggel borított felületek arányát csökkentsük, amennyire lehet.

• A bútorok sima borításúak legyenek (pl. bőr).

• A puha és plüss játékok számát is korlátozzuk.

• A szőnyeggel borított szobákban HEPA szűrős porszívóval takarítsunk. Ez kiszűri a levegőbe kerülő részecskéket takarításkor. Ésszerű döntés továbbá, hogy takarításkor arcmaszkot viseljünk.

Konyha és fürdőszoba

A csótányok gyakran okoznak allergiát vagy asztmát, ezért fontos a konyhák és fürdőszobák tisztántartása. Minden ételt lezárt edényben tároljunk, a szemetest pedig fedjük le, és ürítsük rendszeresen.

A nedves helységekben megjelenő penész ellen a legjobb a szellőztető használata, amivel főzés vagy zuhanyzás után kifújható a nedves levegő. A felszíneket rendszeresen kell tisztítani 5 %-os hipóval. A mosdót és a zuhanyzót hetente takarítsuk.

A hűtő leolvasztó edénye is gyakran penészedik. Sikáljuk le minden egyes takarításnál.

Ami az egész házat illeti

A legjobb módszer az allergének távoltartására, hogy lakásunkat tisztán és szárazon tartjuk. Javíttassuk meg a beázott tetőt és a szivárgó csöveket. Ne tegyünk szőnyeget betonpadlóra, és ne tároljunk ruhát vagy papírt nedves helyen. Szárítókat helyezhetünk azokba a helyiségekbe, amelyek nedvesedésre hajlamosak (pl. a pincébe), ezeket azonban tartsuk tisztán és ürítsük rendszeresen, különben maguk is penészedni kezdenek.

Használjunk porfogó lábtörlőt – olyat, ami a bevásárlóközpontokban és az irodaépületekben is van. Bizonyított, hogy az allergének jelentős része a cipőtalpon jut be a lakásba.

Lehetetlen teljesen felszámolni a lakában lévő allergénforrásokat, de a fenti szabályok betartásával egy kis levegőhöz juthat.

WebMD
| allergia, allergének
2009-03-18 12:37:25
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop