Téli allergiák

A magyar lakosság közel negyven százaléka szenved allrgiától. A tünetek jelentkezhetnek bőrgyulladás, szénanátha, asztma, emésztési panaszok formájában, de rossz általános közérzet, fájdalmak is létrejöhetnek allergia talaján. A tünetek többsége a pollenérzékenység miatt tavasszal, nyáron és ősszel jelentkezik. Ugyanakkor egyre többen küzdenek téli allergiával is...


Újra fémkorszak!

Az ékszer ősidők óta kedvelt és keresett árucikk. Az egészség és a jó közérzet szempontjából is központi jelentőségük van a fémeknek.


Viszket a pénz a tenyerünkben?

Ha a tavasszal vagy nyáron európai utazást tervezünk, vigyázzunk a pénzünkre, ám ezúttal nem a tolvajoktól való félelem miatt.


Szezonális panaszt okozó allergének

Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben lévő fehérjék váltják ki. Mi is ez a pollen? Nem más, mint a növények hímivarsejtje, amely nélkülözhetetlen a növények szaporodásához. Ezeket a sejteket a növényről vagy a rovarok, vagy a szél szállítja el. A rovarok általában a színes virágú növényeket látogatják. Ezeknek a növényeknek a pollenjei nehezek, nem alkalmasak arra, hogy a szél messzire vigye őket, ezért hozzáragadnak a rovarok lábához, így biztosítva a megporzást.


Allergiát okozó anyagok (allergének)

Azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót okoznak, allergéneknek nevezzük. Kevés kivételtől eltekintve ezek fehérjetermészetű anyagok, és aránylag nagy a molekulasúlyuk.


Egész évben panaszt okozó allergének

Régóta ismert tény, hogy a házipor is okozhat hasonló tüneteket, mint a virágpollen. Ezt a megfigyelést már a múlt században leírták orvosi szakfolyóiratokban, de csak az 1960-as években jöttek rá, hogy a háziporban levő atka váltja ki az allergiás reakciót. Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy önmagában a lakáspor nem allergizál, tehát atka nélkül nem okoz tüneteket.


Mit tegyünk, ha szezonális allergiánk van?

Mivel a betegnek panaszt okozó időszak viszonylag rövid, van, aki kicsinyíteni próbálja az ezzel kapcsolatos gondokat, pedig az allergiás nemegyszer kínkeserves heteket-hónapokat él át. Éppen ezért, a gyógyszeres terápia mellett minden lehetőséget meg kell ragadnunk a tünetek enyhítésére.


A korom fokozza az allergiát

Az elmúlt tíz évben hazánkban megduplázódott a kezelt asztmások, és másfélszeresére emelkedett az allergiától szenvedő betegek száma.


Macskák és allergia? - Kérdezze meg orvosát!

K: Nemrégiben allergiás lettem a macskám szőrére, de úgy döntöttem, hogy nem válok meg a kedvencemtől, még ha így naponta gyógyszereket is kell szednem. Mit gondol, ezáltal feleslegesen kockáztatom az egészségemet?


Teendők házipor-allergia ellen

Bár por minden háztartásban van, mégis azt mondhatjuk, nem mindenhol ugyanolyan. Főként bőrpikkelyekből, hajból, és az évszaknak megfelelő virágporokból, tollakból, atkaürülékből, elpusztult rovarok maradványaiból, illetve penészgombaspórákból áll. Ezeket vagy kintről fújja be a szél, vagy a virágföldbe fészkelték bele magukat, illetve a nedves, rosszul szellőző falakra tapadnak.


| | 3 |

Web Design & Development Prowebshop