A rovarméreg allergia életveszélyes

A rovarméreg allergia a népesség körülbelül 0,5-5 százalékát érintő probléma, és tekintettel az esetleg fellépő életveszélyes állapotra, rendkívül fontos a pontos diagnózis és az ennek megfelelő kezelés.

allergia, rovar méreg, csípés | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A világ különböző tájain más-más rovarok csípése okozhat allergiás reakciót. Hazánkban a mézelő méh és a közönséges darázs szúrásával kell számolni. A betegek az esetek zömében nem tudják megmondani, hogy pontosan mi csípte meg őket. Segítség lehet a kérdés a tisztázásában a csípés helyszíne, ugyanis a természetben főleg a méhek, míg a városokban és szeméttárolók környékén inkább a darazsak csípnek.

Fontos támpont, hogy a csípést követően a fullánk bent maradt-e a szúrcsatornában, ez méhcsípésre utal. Természetesen vannak egyértelmű helyzetek is, amikor például a méhészt méhészkedés közben éri csípés. A méhméreg-allergia egyébként méhészeknél sokkal gyakoribb, mint az átlagnépességben.

Reakció és allergia

Rovarcsípést követően kialakuló, néhány nap alatt elmúló helyi pír és duzzanat normális reakció, nem allergia. Ilyenkor is felléphet azonban életveszélyes állapot, ha a nyelven vagy a torokban éri a szúrás, illetve ha érbe történik a csípés és a méreg közvetlenül a vérkeringésbe kerül. Előbbi esetben a helyileg kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat, az utóbbi esetben pedig a közvetlenül véráramba bekerülő méreganyag válthat ki általános reakciót.

Nagyszámú szúrás alkalmával toxikus tünetek léphetnek fel: hányás, hasmenés, szédülés, fejfájás, láz, különböző idegrendszeri tünetek, de ez sem allergiás reakció, hanem a méregben található hisztaminszerű anyagok hatása.

A valódi allergiás reakció - bár tünetei a fentiekhez hasonlóak lehetnek - mechanizmusában tér el azoktól, úgynevezett I. típusú méregspecifikus IgE által közvetített reakció. A csípést követően pár perccel, de mindenképpen egy órán belül testszerte viszketés, csalánkiütés, légzési nehézség, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, arcdagadás, vérnyomásesés, eszméletvesztés alakulhat ki.

Kivizsgálás

A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van, míg a nem allergiás mechanizmusú, "csak" szerencsétlen helyű csípés esetén a következő szúrás várhatóan helyi tüneten kívül mást nem okoz

A kivizsgálás célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Ha valakin tehát a csípést követően a fent leírt tünetek jelentkeznének, az haladéktalanul keresse fel az allergológust. Gyors segítség híján a túlérzékeny beteg bele is halhat a sokkba, ezért nem szabad elhanyagolni, fél vállról venni az ilyen allergia veszélyeit!

Az elsődleges ellátásnál gyakori hiba, hogy úgy gondoljuk, egyetlen kalciuminjekció mindent megold. Az elsődleges gyógyszer az adrenalin (epinephrin) hatóanyag tartalmú injekció, egyéb allergiaellenes szerek, szteroidok segítenek ugyan, de nem azonnal.

Immunterápia

Ha a kivizsgálás során a valódi allergia igazolódik, feltétlenül immunterápiára van szükség.

Ennek lényege, hogy fokozatosan emelkedő adagban injekcióban beadják a betegnek a rovarméreg tisztított kivonatát, hozzászoktatják a méreganyaghoz, hogy ismételt találkozás alkalmával ne reagáljon a méregre allergiával.

Az immunterápia hatásfoka rovarméreg-allergia esetében igen jó, körülbelül 3-5 évi injekciózást követően (ez általában 4-8 hetente egy injekciót jelent) a betegek 70-90 százaléka általános tünet nélkül viseli el a rovarcsípést.

A védettség az immunterápia ideje alatt és azt követően egy évig biztosan fennáll, egyes betegeknél lényegesen tovább is. A beteget évente ellenőrizni kell és ha indokolt, a terápia megismételhető.

Amíg az immunterápia során a teljes védettséget adó fenntartó dózist el nem érjük, illetve ha a beteg egyéb betegségei miatt (autoimmun betegségek, reumás betegségek, heveny és idült gyulladások, súlyos szív-érrendszeri, illetve légzőszervi betegségek) immunterápiában nem részesülhet, akkor elsősegélykészletet kell a betegeknek készenlétben tartanuk. Ez egy adrenalint tartalmazó autoinjektor. A csípés után ezt a betegek saját maguk könnyen beadhatják maguknak.

Megelőzés

Van néhány hasznos módszer is a rovarcsípések elkerülésére.

Fontos, hogy az ember elkerülje a hirtelen mozdulatokat, amikor darazsak vagy méhek vannak körülötte. Hasznos távol tartani magunkat a lehullott, rothadó gyümölcsöktől. Néha kertészkedés közben érdemes óvatosnak lenni.

A szabad levegőn tartózkodó allergiás betegnek nem szabad illatszereket, erősen illatosított szappanokat, tusfürdőket használnia.

Kerülnie kell a bő, laza és élénkszínű ruhákat is. A legfontosabb tanács, hogy soha ne sétáljanak mezítláb. Az allergiás betegek ne egyenek a szabadban.

Csípés után a betegnek azonnal használnia kell a segélycsomagot és orvoshoz kell fordulni! Az autoinjektor önmagában nem helyettesíti az orvosi ellátást, csak pillanatnyi segítség mindaddig, amíg a beteg a megfelelő orvosi kezelést megkapja.

| allergia, rovar méreg, csípés
2019-05-11 13:54:48
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop