Anafilaxia

Az anafilaxia egy akut, általános, gyakran súlyos, életveszélyes allergiás reakció, amely olyan személyekben jelentkezik, akik előzőleg érzékennyé váltak (szenzibilizálódtak) egy allergénre, és ugyanazzal az allergénnel újra találkoznak. Anafilaxiát bármely allergén okozhat.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Leggyakoribbak a gyógyszerek, rovarcsípések, bizonyos ételek és az allergiás immunterápiás injekciók. Anafilaxia az allergénnel való első találkozáskor nem jelentkezhet. z egyén első penicillin kezelése vagy rovarcsípése például nem vált ki anafilaxiás reakciót, de a későbbi találkozások ezzel az anyaggal esetleg már anafilaxiához vezetnek. Sokan azonban nem emlékeznek az első találkozásra.

Az anafilaxiás reakció akkor kezdődik, mikor az allergén belép a véráramba, és egy IgE típusú antitesttel reagál. Ez a reakció bizonyos sejteket hisztamin és más, gyulladásos reakcióban szereplő anyagok kibocsátására serkenti, melyek hatására a tüdő légutai összehúzódhatnak ziháló légzést okozva, a vérerek kitágulhatnak a vérnyomás esését okozva, a vérerek fala áteresztővé válhat a folyadékok számára, vizenyős duzzanatok és csalánkiütés megjelenésével. A szívműködés zavara rendetlen szívveréshez, a pumpaműködés elégtelenségéhez, végül sokkos állapothoz vezethet.

Anafilaktoid reakció: az anafilaxiás reakcióhoz hasonlít, de bizonyos gyógyszerek (például polimixin, pentamidin, opiátok vagy a röntgenvizsgálatoknál használt kontrasztanyagok) első alkalmazásakor jelentkezhet. A tünetek létrehozásában nem szerepelnek az IgE antitestek, tehát nem allergiás reakcióról van szó. Az aszpirin és más nem szteroid gyulladásgátlók szintén okozhatnak anafilaktoid reakciót, főként azoknál, akik egész éven át tartó allergiás rinitisszel vagy orrpolippal küszködnek.

Tünetek

A tünetek a kiváltó anyag adása után azonnal, vagy szinte minden esetben két órán belül jelentkeznek. A személy rosszul érzi magát, izgatottá válhat, esetleg szívdobogást, bizsergést, a fülében lüktetést észlel, a bőre viszket, kivörösödik, köhögés, tüsszögés, vizenyő, csalánkiütés megjelenése vagy a levegővétel nehezebbé válása jelentkezhet az asztma vagy a légcsőelzáródás miatt. Keringési összeomlás alakulhat ki légzőszervi tünetek nélkül.

Általában egy epizódra vagy légzőszervi, vagy szív-érrendszeri panaszok jellemzőek, a kettő együtt nem, és a betegnek azonosak a tünetei a későbbi epizódok során is. Az anafilaxiás reakció olyan gyorsan kialakulhat, hogy ájuláshoz, epilepsziás görcsökhöz, bevizeléshez, eszméletvesztéshez vagy gutaütéshez vezethet 1-2 percen belül. Az anafilaxia halálos kimenetelű is lehet, ha az intenzív kezelést nem kezdik meg azonnal.

 Megelőzés

Ha valakinél a darázscsípés kiváltott már anafilaxiás reakciót, akkor nagy az esélye arra, hogy egy újabb csípés hasonló hatást váltson ki. Ugyanez igaz minden más allergénnel (például gyógyszerrel) való ismételt találkozásra. Nem lehet persze valakinek a bőrreakcióját minden új gyógyszer bevezetése előtt letesztelni, ám azoknál, akiknél allergiát váltott ki valamilyen állati eredetű szérum (például ló vérsavóból származó tetanusz antitoxin) vagy penicillin, a teszteket mindenképpen elvégzik, mielőtt ezeket a termékeket beadnák.

Hosszú távú immunterápiával megelőzhető az elkerülhetetlen allergén, például rovarcsípés által kiváltott anafilaxia. Ha a kiváltó anyaggal való találkozás elkerülhető - mint a penicillin vagy más gyógyszerek esetében -, akkor nem alkalmaznak immunterápiát. Ám ha a betegnek erre a bizonyos gyógyszerre van szüksége (mint a penicillin vagy a ló vérsavóból származó antitoxin), abban az esetben a rendelőben vagy a kórházban végzett gondos ellenőrzés mellett a deszenzitizálás (érzékenység megszüntetése) elvégezhető.

Néhány ember kórtörténetében a röntgenvizsgálatokhoz használt festékekre (kontrasztanyagokra) kialakuló anafilaxia szerepel. Habár az orvosok megpróbálják elkerülni ezen anyagok használatát, bizonyos betegségeket nem lehet az alkalmazásuk nélkül diagnosztizálni. Ilyenkor speciális kontrasztanyagokat használnak, amelyek a reakció kialakulásának valószínűségét csökkentik. Emellett az anafilaxiás reakciót leállító gyógyszerek, mint a prednizolon, difenhidramin, efedrin adása a kontrasztanyag befecskendezése előtt hasznos lehet. 

Kezelés

Az anafilaxia kezelésének első lépése adrenalininjekció beadása. A rovarcsípésre vagy bizonyos ételre allergiás személyeknek, főleg ha már anafilaxiás rohamuk is volt, mindig kell maguknál tartaniuk egy öninjekciózásra alkalmas adrenalin fecskendőt a gyors vészelhárítás céljából.

Az esetek nagy részében ez a kezelés leállítja az anafilaxiás reakciót. Mindemellett anafilaxiás reakció esetén a lehető leghamarabb kórházba kell jutnia a betegnek, mert szükség lehet a légző- és szív-érrendszer folyamatos ellenőrzésére, valamint komplikált sürgősségi kezelésre.

| anafilaxia
2022-01-21 12:12:30
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop