Gyógyszerallergiák

Szerencsére ritka betegségről van szó, amit vagy maga a gyógyszer, vagy lebomlási terméke okoz.

gyógyszerallergia | Allergia   SubRosa Kiadó | Kósa, L.
A gyógyszerallergiák igen sokrétű immunreakció talaján alakulhatnak ki, ami megnehezíti a betegség felismerését. Amikor nem észleljük a szokásos allergiás immunmechanizmust, nem könnyű elkülöníteni a valódi gyógyszerallergiát a gyógyszer által okozott mellékhatástól, a túladagolás okozta tünetektől és az álallergiától. Mindenesetre, ha valamilyen tünetet észlelünk, célszerű felkeresni az orvost.

Amikor a gyógyszer hasmenést, álmosságot vagy remegést okoz, biztosan nem allergiáról van szó - ezek mellékhatások. Ne csodálkozzunk, ha két-három fejfájás-csillapító után a szívünk majd "kiesik". Ha a beteg antibiotikumot kapott, majd kiütései lettek, nehéz eldönteni, hogy valóban allergiás-e, vagy éppen kiütéssel járó vírusfertőzése volt. Ezután persze egyetlen orvos sem meri felírni neki azt a gyógyszert.

Ez a későbbiekben akkor okoz komoly problémát, ha a beteg valamilyen súlyos bakteriális fertőzésben szenved - ilyenkor az orvos is tanácstalan, hogy mit adjon neki.

Sajnos, a gyógyszerallergiák kivizsgálása ma sem megoldott.

Léteznek ugyan laboratóriumi tesztek, vizsgálóeljárások, de egyik módszer sem százszázalékos, mivel a gyógyszerallergia kialakulásában számtalan immunmechanizmus közreműködhet. Ezért kivizsgálására is csak szakintézetben van mód, ilyen azonban csak elvétve akad az országban.

Ha a beteg valóban allergiás bizonyos gyógyszerekre, célszerű kártyát elhelyeznie a személyi igazolványban, feltüntetnie a gyógyszerallergén nevét, és azt, hogy milyen tünetet válthat ki. A gyógyszer-allergiák a legkülönbözőbb panaszokat okozhatják; leggyakrabban csalánkiütést, valamilyen bőrbetegséget, de esetenként akár súlyos anafilaxiás sokkot is.

| gyógyszerallergia
2007-11-21 13:35:33
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop