Az ételallergia-teszt önmagában nem elegendő

Két vezető amerikai allergológus szerint az orvosoknak óvatosan kell kezelniük az allergiateszteket, és tartózkodniuk kell attól, hogy kizárólag ezek alapján állítsanak fel diagnózist.

allergia, ételallergia, teszt | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A Pediatrics című folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók leírják, hogy az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló vérteszt, és a régebbi, bőrön végzett allergiateszt nem lehet egyedüli meghatározója az allergiának, ezeknek kizárólag a gyanú megerősítésére kellene szolgálniuk.

A szerzők, Scott Sicherer és Robert Wood hozzáteszik, hogy a teszt eredményeket a beteg tüneteinek és kórtörténetének összefüggéseiben lehet csak értékelni. Ha felmerül az ételallergia gyanúja, a betegnél ételpróbát kell végezni, azaz a gyanús ételből orvosi ellenőrzés mellett kell kis adagokat elfogyasztani.

Az ételtesztek közvetlenül kimutatják az allergiás reakciót, míg a bőr- és vértesztek csak a válaszként kibocsátott IgE antitesteket.

Ezekkel a módszerekkel megmondható, hogy valaki érzékeny-e egy bizonyos anyagra, de nem állapítható meg megbízhatóan, hogy az vált-e ki a betegnél allergiás reakciót. A reakció súlyosságára sem lehet következtetni ezekből a vizsgálatokból. Sok embernek pozitív a bőrtesztje vagy magas az IgE szintje, és mégsem allergiás. Példaként említik a szerzők, hogy a gyerekek mintegy 8 százalékának pozitív a tesztje földimogyoróra, ám csupán 1 százalékuknak vannak tünetei.

A nem diagnosztizált allergia veszélyes, sőt, akár végzetes is lehet, de az is káros, ha az orvos csak a bőr- és vértesztek alapján ítél, mert feleslegesen tehet tiltólistára bizonyos ételeket, vagy tilthatja el a gyerekeket például háziállatok tartásától.

Health.com
| allergia, ételallergia, teszt
2012-01-06 07:52:35

Web Design & Development Prowebshop