A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.

glutén, cöliákia, diabétesz | InforMed Hírek15   InforMed

eredményre jutottak, hogy a vizsgálatban résztvevők közül a
legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál
13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség
kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12
grammot fogyasztották.

A glutén a búzában, árpában, rozsban lévő fontos fehérjeforrás.
A világ népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, a
vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedésével.
Számukra hatékony terápia a gluténmentes diéta.

Az utóbbi években azonban a gluténmentes táplálkozás a fitnesz
hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a
testsúlyt.

Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a
viszonylag magas - akár napi 60-100 grammnyi - gluténbevitel nem
okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos
gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a
vérnyomást.

A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány vezető
szerzője, Cung Keng szerint a gabonarostokban és teljes kiőrlésű
gabonákban található alapvető tápanyagok használnak az egészségnek.

A kínai kutatás csaknem 200 ezer amerikai adatait használta fel,
akiknek éttrendjét 22-28 évig kísérték figyelemmel. A résztvevők az
étkezésükkel kapcsolatos hitelesített kérdőíveket töltöttek ki 2-4
évenként, a válaszok alapján becsülték meg gluténbevitelüket.
Sándor, K.

| glutén, cöliákia, diabétesz
2018-08-16 10:05:29

Web Design & Development Prowebshop