A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.

glutén, cöliákia, diabétesz | InforMed Hírek15   InforMed

eredményre jutottak, hogy a vizsgálatban résztvevők közül a
legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál
13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség
kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12
grammot fogyasztották.

A glutén a búzában, árpában, rozsban lévő fontos fehérjeforrás.
A világ népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, a
vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedésével.
Számukra hatékony terápia a gluténmentes diéta.

Az utóbbi években azonban a gluténmentes táplálkozás a fitnesz
hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a
testsúlyt.

Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a
viszonylag magas - akár napi 60-100 grammnyi - gluténbevitel nem
okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos
gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a
vérnyomást.

A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány vezető
szerzője, Cung Keng szerint a gabonarostokban és teljes kiőrlésű
gabonákban található alapvető tápanyagok használnak az egészségnek.

A kínai kutatás csaknem 200 ezer amerikai adatait használta fel,
akiknek éttrendjét 22-28 évig kísérték figyelemmel. A résztvevők az
étkezésükkel kapcsolatos hitelesített kérdőíveket töltöttek ki 2-4
évenként, a válaszok alapján becsülték meg gluténbevitelüket.
Sándor, K.

| glutén, cöliákia, diabétesz
2018-08-16 10:05:29


Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.


Minden tizedik amerikai felnőtt ételallergiás

Az amerikai felnőttek több mint 10 százaléka (26 millió ember) ételallergiás, és nagyjából kétszer ennyien hiszik, hogy ételallergiájuk van, miközben nincs valódi t...


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.


Allergia élelmiszeradalékoktól

Fáradt lesz, fáj a feje vagy görcsöl a hasa egy szelet finom sütitől vagy egy tálka egészségesnek hitt müzlitől? Időnként fura kiütések, ízületi panaszok jelentkez...


Lisztérzékenység

Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása u...