Az ételallergiák tünetei

Az ételallergiák több szervünkön is okozhatnak tüneteket.

ételallergia, anaphylaxia, tünetek, tünetek | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Gyomor-bélrendszer

Gyakori a hascsikarás, hányinger, hányás, hasmenés, a száj és a torok viszketése, és vérzés a végbélből (utóbbi ritka felnőtteknél). Ezek a tünetek gyakrabban jelentkeznek gyermekkorban.

Bőr

Csalánkiütésre, duzzanatra, viszketésre, pirosságra, és ekcémás tünetek megjelenésére lehet számítani. Gyermekeknél gyakoriak a bőrreakciók.

Légzés

Köhögés, szipogás, a viszketős, bedugult, folyós orr, tüsszögés, nehézlégzés.

Gyermekeknél is gyakran azokat a tüneteket látjuk, mint felnőtteknél. A tej- és szójaallergia gyermekkorban ekcémát, orrfolyást, szipogást okozhat. Gyakran azonban az egyetlen tünet a csillapíthatatlan sírás (hasfájás), hányás, véres széklet, hasmenés, székrekedés, vagy a növekedés elmaradása.

A tünetek lehetnek enyhék, de akár az életet is veszélyeztethetik, és az étel elfogyasztásától számítva néhány perctől néhány napig tarthat a megjelenésük.

A legsúlyosabb reakció az anaphylaxia, ami sok szervet érint, és akár halállal is végződhet. Anaphylaxia az étel elfogyasztása után néhány perccel-egy órával jelentkezik, de néhány órával később ismét fellángolhat.

Gyakran váltja ki a mogyoró, más csonthéjas magvak, és a tengeri halak. Gyermekekben a mogyoró okoz leggyakrabban anaphylaxiát. Az aszpirin, testmozgás, és az alkohol emelik az anaphylaxia kockázatát.

A tünetek súlyosabbak lehetnek, ha más típusú allergiában is szenved az illető, például pollen- vagy porallergiában. A dohányfüst, a stressz, és a megfázás is ronthatja a tüneteket.

| ételallergia, anaphylaxia, tünetek
2016-06-27 15:54:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop