Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.

bélbaktérium, ételallergia | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A Chicagói Egyetem, az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium és a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói négy egészséges és négy tehéntej-allergiás csecsemő bélmikrobáit ültették át egerek csoportjaiba a gyerekek székletmintáit felhasználva.

A rágcsálókat teljesen steril, baktériummentes környezetben nevelték és ugyanazt a tápszert kapták, mint a vizsgált csecsemők, hogy az azonos forrásból származó tápanyagok révén biztosítsák a baktériumok megfelelő megtelepedését.

Az eredmények szerint az allergiás gyerekektől származó bélbaktériumokat kapott egereknél anafilaxiás sokk alakult ki, amikor először kaptak tehéntejet.

A kontrollcsoportnál, vagyis azoknál az egereknél, akiket szintén baktériummentes környezetben neveltek, de nem kaptak csecsemőktől származó bélbaktériumot, ugyancsak súlyos allergiás reakció jelentkezett.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges csecsemők bélbaktériumaival kezelt egereknél azonban nem alakult ki allergiás reakció.

A kutatók tanulmányozták az egerek beleiben lévő mikrobák összetételét, valamint megnézték az egészséges és az allergiás egércsoportok génkifejeződésében megfigyelhető különbségeket. Ennek alapján sikerült kimutatniuk, hogy az Anaerostipes caccae nevű baktérium jelenléte a bélben védelmet nyújt az allergiás reakciókkal szemben.

Az Anaerostipes caccae a Clostridiumok osztályába tartozik, amelyről 2014-ben megállapították, hogy véd a mogyoróallergiával szemben. Ezek a baktériumok butirátot - ez egy rövid láncú zsírsav - termelnek, amely kulcsszerepet játszik az egészséges bélflóra kialakításában.

Ezek a baktériumok vagy anyagcseretermékeik a részét képezhetik olyan bioterápiás kezeléseknek, amelyek a leggyakoribb ételallergiák megelőzését vagy visszafordítását célozzák.

| bélbaktérium, ételallergia
2019-01-25 12:16:03


Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.


Minden tizedik amerikai felnőtt ételallergiás

Az amerikai felnőttek több mint 10 százaléka (26 millió ember) ételallergiás, és nagyjából kétszer ennyien hiszik, hogy ételallergiájuk van, miközben nincs valódi t...


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.


Allergia élelmiszeradalékoktól

Fáradt lesz, fáj a feje vagy görcsöl a hasa egy szelet finom sütitől vagy egy tálka egészségesnek hitt müzlitől? Időnként fura kiütések, ízületi panaszok jelentkez...


Lisztérzékenység

Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása u...