Glutén érzékenyek: új betegcsoport

A lisztérzékenység (cöliákia) autoimmun betegség, mely vérvétellel és szövettani vizsgálattal mutatható ki.

cöliákia, glutén, lisztérzékenység | InforMed Hírek13   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Kiderült azonban, hogy létezik egy lényegesen nagyobb csoport, melynek ugyanazok a tünetei és gluténmentes diétával ugyancsak megszűnnek, a betegség mégsem mutatható ki semmilyen vizsgálattal – közölte dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezetője.

Ennek az új betegcsoportnak nincs még magyar neve, az angolból „nem-cöliákiás glutén szenzitivitásnak” (NCGS) fordítják.

Ugyanazok a panaszok: hasfájás, puffadás, hasmenés, ritkábban bőrgyógyászati, ideggyógyászati, nőgyógyászati (vetélés, meddőség) tünetek is, jelentkezhet merevedési zavar, alvászavar, ízületi panaszok, vagy akár úgynevezett „agyköd” is.

De van egy lényeges különbség, ami miatt fontos tudni, hogy a gluténnel összefüggésbe hozható betegségek (Gluten Related Disorders) közül pontosan melyikben szenved a beteg. Míg az autoimmun eredetű cöliákia esetében kimutatható a vékonybél károsodás, és számítani lehet társuló betegségekre (pl. pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség stb.), addig a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) esetén ezek nincsenek. Utóbbi a jóval nagyobb csoport: becslések szerint a felnőtt lakosság 6-10 százalékát érinti, több százezer embert.

Ismert, hogy cöliákia esetén a családtagokat létfontosságú kiszűrni, mert betegség öröklődik, így a közvetlen rokonok a legveszélyeztetettebbek. Sokan nem mennek orvoshoz, mert gluténmentes diétával (nem esznek búzát, árpát, rozst) enyhülnek a tüneteik, így nem derül ki a bélkárosodás, és az sem, hogy számíthatnak-e társuló betegségekre, illetve esetleg a gyerekeik is hajlamosak-e a betegségre.

Előfordulhat, hogy úgy kezd valaki diétázni (pl. „paleózni”), hogy tévesen glutén érzékenynek gondolja magát. Hasonló tünetei lehetnek ugyanis számos más betegségre is, pl. irritábilis bél szindrómára, melyet kezelni kell. Ezért a kereskedelmi forgalomban kapható ún. lisztérzékenységi gyorstesztek és az öndiagnózis helyett az alapos orvosi kivizsgálást javasolja a szakember.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikáján 2014 ősztől a betegeket egy anonim kérdőív kitöltésére kérik, ezzel is szeretnének többet megtudni a gluténnel összefüggésbe hozható betegségek természetéről.

| cöliákia, glutén, lisztérzékenység
2015-05-12 19:06:02


Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.


Minden tizedik amerikai felnőtt ételallergiás

Az amerikai felnőttek több mint 10 százaléka (26 millió ember) ételallergiás, és nagyjából kétszer ennyien hiszik, hogy ételallergiájuk van, miközben nincs valódi t...


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.


Allergia élelmiszeradalékoktól

Fáradt lesz, fáj a feje vagy görcsöl a hasa egy szelet finom sütitől vagy egy tálka egészségesnek hitt müzlitől? Időnként fura kiütések, ízületi panaszok jelentkez...


Lisztérzékenység

Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása u...


hirdetés