Hirdetés

Inni vagy nem inni? - Tej-, tejtermék-gondok…

A tej ősi tápláléka az emberiségnek; az anyatej világrajövetelünk után első táplálékunk, a kecske- és juhtej a hegyi népek számára nélkülözhetetlen élelmiszer. Nálunk a hetvenes években kampány indult a tehéntejfogyasztás fellendítése érdekében, de a szlogen, mely szerint: „A tej élet, erő, egészség”, mára - egyes hírek tükrében - érvényét vesztheti...

tej, allergia, tejtermék |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):30-31   Celsus Kft. | Váczi, G.

… ám lehet, hogy a tejet rossz színben feltüntetők csak az ellenlobbi érdekeit képviselik?

A fehér ló fia

Tény, hogy az ember számára az anyatej és nem a tehéntej rendeltetett, hiszen utóbbi a bocik tápláléka. Ugyanígy a kecsketej a gidáké, a lótej a csikóké és a juhtej a bárányoké. A „tejes életszakaszban” az emlős kicsinyek, függetlenül attól, hogy genetikailag húsevők vagy növényevők, egyaránt békés, csecsszopó lények, emiatt a tej afféle idillikus, „paradicsomi” élelemnek számít.

Tudományos meghatározás szerint a tej az emlősök tejmirigyei által termelt biológiai folyadék, mely az újszülött fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot tartalmazza.

A Fehér ló fia című magyar népmeséből tudjuk, hogy a fehér ló emberfiát hét esztendeig szoptatta, de mivel még nem volt elég erős, ismét hét évig táplálta a tejével. Talán „A tej élet, erő egészség” mondás megalkotóját is e népmese ihlette, hiszen a Fehér ló fia tényleg a tejtől lett a világ legerősebb embere. Kétségtelen, hogy a sokáig szoptatott csecsemők ellenállóbbak, mint tápszeres társaik, sőt a gyermek optimális fejlődéséhez nélkülözhetetlen az anyatej.

Érvek…

A kezeletlen tehéntej, annak ellenére, hogy bociknak készül, összetétele alapján univerzális emberi táplálék, könnyen emészthető formában mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Fehérjéje fájdalom- és vérnyomáscsökkentő, gátolja a vérrögképződést, megöli a mikrobákat, megköti a vitaminokat és mikroelemeket, erősíti az immunrendszert, antioxidáns és véd a ráktól.

Zsírtartalma tejtípusonként változó, s bár a legtöbben az olcsó, 1,5 százalékos tejet vásárolják, ebben is megtalálhatók a rövid szénláncú zsírsavak, egymással optimális arányban álló omega-6 és ome-ga-3 zsírsavak. A tej értékei közé tartozik még cukor-, vitamin, és ásványianyag-tartalma. A tejcukor, illetve a laktóz segíti az ásványi anyagok felszívódását, serkenti az érfal regenerálódását, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, s nem mellékesen táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, így segít megőrizni az egészséges bélflórát.

Jó tudni! A tej remekül felszívódó kalciumja nélkülözhetetlen szervezetünk számára: rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. Szintén értékes a foszfortartalma, melynek döntő befolyása van a szervezet sav-bázis egyensúlyának szabályozásában.

Tartalmaz szelént is, mely gátolja a rákkeltő szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Vitamintartalmát különösebben nem érdemes elemezni, minden létfontosságú vitamint tartalmaz, folsav-, B12-, B2-vitaminjai külön kiemelendők. A tej jelentős biológiai értékét a tejtermékek tovább emelik, a kefir például ideális egészség-karbantartó, gyógyító táplálék.

Tejallergia

Az emberiség közel húsz százaléka tehéntej-allergiás, érzékeny a tej valamelyik összetevőjére, általában fehérje, vagy laktóztartalmára. Nem tudják megemészteni, felfúvódnak tőle, betegek lesznek a beleik. Ha pedig genetikailag hajlamosak rá, még cukorbetegek is lehetnek tőle.
Ellenérvek…

A tejfogyasztás ellenzői elsősorban arra alapozzák véleményüket, hogy a tej a csecsemők - kölykök - táplálására való, ezért nem természetes tápláléka az elválasztott gyerekeknek, illetve a felnőtteknek; az emberen kívül nem is fogyasztanak tejet az állatvilág felnőtt egyedei. Ráadásul a tehéntej még csak nem is embertől származik.

Igazuk van, az állati tej, akárcsak a méz, funkcióját tekintve nem természetes tápláléka az embernek. De emészthető, fogyasztható, s „megszerzéséhez” feltétlenül gondolkodó lényre van szükség. Tehát a tej, akárcsak a bor vagy a sör, tudatos emberi tevékenység - háziasítás, termelés, tenyésztés, fejés - által elnyert ital. Az emberanya, ha képes fenntartani tejtermelését, gyermekét akár tízéves koráig is szoptathatja, ám biztos, hogy egy ilyen nagy gyermek számára nem tud annyi tejet adni, hogy az életben maradhasson. A nagy gyerek számára az anyatej nem mérgező, fogyasztása semmi veszéllyel sem jár, s ugyanígy egy öregember számára sem ártalmas, sőt akár gyógyszere is lehet.

Az ember a macskáját tehéntejjel itatja, s az állatok, ha véletlenül más állat tejéhez jutnak, hamar elfogyasztják azt. A hegyi pásztorok is nagyon jó megélnek kecsketejen, tejtermékeken, túrón, sajtokon. Ellenben a boltokban kapható tehéntej tejporból készül, ultrapasztőrözött termék; kérdés egyáltalán, tejnek nevezhető-e, s vannak-e egyáltalán benne vitaminok és enzimek?

Az kétségtelen, hogy ismert alkotóelemein kívül tartalmazhat antibiotikum-maradványokat s más tehénkezelő anyagokat is, melyeket a hőkezeléssel, porhanyósítással nem lehet kiküszöbölni, mint ahogy lehetetlen a zöldségeket is mentesíteni a vegyszeres kezelés nyomaitól.

Bajok forrása?

A tej nyálka kiválasztására is serkenti a szervezetet, emiatt érdemes mértéket tartani a fogyasztásában, különben az érzékeny, sérült, nem teljesen egészséges immunrendszerrel rendelkező emberek nehezen szabadulhatnak hosszan tartó légúti betegségeiktől. A hurut a bélfalakat is irritálhatja, vagy bevonhatja, ezzel nehezítheti a szervezet egészséges anyagcseréjét, illetve immunműködését.

A tej kritikusai a tejet az érelmeszesedésért is felelőssé teszik, s valószínű, hogy a zsírdús tej, zsíros sajtok túlzott fogyasztása ilyen következménnyel járhat, persze elsősorban a sült krumplit és húst is fogyasztók körében.

Amerikai és svéd kutatók tárták fel a túlzott tejfogyasztás és egyes rákfajták - mellrák, petefészekrák, prosztatarák, végbélrák - kialakulása közti összefüggéseket. Természetesen a betegek nem csak tejet fogyasztottak, ráadásul Amerikában a nők többsége hormonkészítményekké próbálja elejét venni a klimax tüneteinek, s az ottani csirkéket - lehet, hogy az ittenieket is - női hormonok adásával serkentik gyors növekedésre.

A hormonokkal kezelt állatok húsa és esetleg teje természetesen a férfiakban is nemkívánatos hatásokat válthat ki. Az már civilizációnk hátránya, hogy a teljes, kezeletlen tej tartalmazza leginkább azokat az enzimeket, vitaminokat, anyagokat, amelyek a tejet ideális táplálékká teszik, de ilyen tej ma már ritka, s mint látjuk, bizonyos szempontból veszélyes is.

Mérték-érték!

A sok, napi több liter sovány tej elfogyasztásától biztosan elhízunk, megbetegedünk, különösen, ha keveset mozgunk, s amúgy is nagy a kalóriabevitelünk. Patkánykísérletek során azok az állatok, amelyeknek kalóriadús élelmiszereket adtak, megbetegedtek, rákot kaptak, sokkal hamarabb elpusztultak, mint a diétára fogattak. Ez intő jel lehet tejfogyasztók és tejet nem fogyasztók számára is.

Váczi Gábor
tej, allergia, tejtermék

2006-11-13 12:05:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop