Hirdetés
Lisztérzékenyek diétája
A lisztérzékenység (gluténérzékenység vagy coeliakia) egy genetikusan meghatározott betegség, melyben az arra hajlamos egyéneknél intolerancia alakul ki a glutén tartalmú ételekkel szemben. A szervezet a glutént idegen anyagként érzékeli. Ez általában emésztési problémák formájában jelentkezik. Emellett fogyás, kiszáradás, vérszegénység, gyengeség, csontelváltozások és vitaminhiány is kialakulhat.
coeliákia, lisztérzékenység, gluténmentes diéta, ételallergia |
InforMed Hírek9 InforMed | Mészáros, K.
A tünetek akkor jelentkeznek, amikor a csecsemők étrendjébe beépítjük a lisztet és a búzadarát. Ezek általában az ételek bevezetése után 3-6 hónap múlva jelentkeznek ezért fontos, hogy a csecsemők féléves korukig ne kerüljenek kapcsolatba liszttartalmú ételekkel. Előfordul azonban, hogy csak felnőttkorban alakul ki a betegség. Sajnos ez a betegség nem gyógyítható véglegesen, de megfelelő diétával a tünetek megszüntethetők és karbantarthatók.
A diéta alapelvei
A beteg étrendjéből élete végéig kiiktatni a glutént tartalmazó élelmiszereket. Nem fogyaszthatók búzából, árpából, rozsból, és zabból készült élelmiszerek, valamint azok sem amelyek a legcsekélyebb formában tartalmazzák ezeket. Ez igen nagy oda figyelést kíván, hiszen a búzaliszt alapvető sütőipari termékeink alapanyaga, és sok más élelmiszer alkotórésze, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre (pl. készételek, konzervek esetében). A lisztérzékenyeknek tehát folyamatosan figyelniük kell tehát arra, hogy garantáltan gluténmentes élelmiszereket fogyasszon.
Miből tudjuk, hogy egy termék gluténmentes?
- A termékeken egy áthúzott kalásszal jelölik a gluténmentességet
- Az élelmiszeren szöveggel tüntetik fel pl. gluténmentes vagy lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják.
- A termék rajta van az OÉTI által kiadott gluténmentes termékek listáján
- búza, árpa, zab és a rozs és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem!), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek
- Levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup
- Sütemények, kekszek, csokoládék, cukorkák, rágógumik, amelyek nem gluténmentesek
- gabonapálinkák, sör, vodka, whisky
- húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak!
- holland sajtok
- instant kávé-, kakaó- és teaporok
- konzervek, ételízesítők, fagylaltok azok, melyek nem gluténmentesek. (állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak!)
- fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok
- Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek:
- Kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, amarant, a sárgaborsó és a szójaliszt, valamint a kukorica és a burgonyakeményítő és az ezekből készült termékek.
- Gluténmentes kész kenyerek
- Otthoni kenyér és süteménykészítésre kiváló glutént nem tartalmazó kenyérporokat és süteményporokat lehet kapni pl. Barbara gluténmentes kenyérpor, Femini kenyérpor, Femini süteménypor, Glutenix termék család, Mester család termékei
- Extrudált kenyérfélék (Gluténmentes Abonett extrudált kenyér, extrudált rizs pehely) és gabonapelyhek (Gluténmentes natúr kukoricapehely).
- Olajos magvak, lenmag és szezámmag.
- Szárazhüvelyesek (sárgaborsó, szárazbab, lencse)
- Az ételkészítés során a rántáshoz, a habaráshoz és a panírozáshoz gluténmentes lisztet használjunk, a töltelékek és a fasírtok pedig gluténmentes zsemlemorzsával vagy kenyérrel készüljenek.
- Tészták, sütemények, kekszek
- Azon termékek fogyaszthatók, melyeken szerepel a gluténmentes felirat vagy rajta van a gluténmentes listán (ilyenek pl. 3 pauly-, 9 bar- , Celihope termékek, Barbara termék család termékei) vagy a házilag gluténmentes alapanyagokból készült termékek.
- Húsok, húskészítmények, tojás
- A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát fogyaszthatók.
- A húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak, ezért csak az OÉTI-listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt. összes terméke és a bajai Délhús Rt. listán szereplő készítményei fogyaszthatók. Egyes Gyulai és Csabai készítmények.
- Tej és tejtermékek
- A tej és a natúr tejtermékek, író, túró, juhtúró, sajt (kivéve holland) fogyasztható. De a kefír, tejföl, joghurt, túrókrémek, sajtkrémek, tejkészítmények csak abban az esetben, ha a terméken szerepel, hogy gluténmentes, illetve rajta van az OÉTI listán.
- Olajak, zsiradékok
- Teljesen gluténmentesek, kivéve néhány szalonnafélét.
- Gyümölcsök, zöldségek
- Friss, és mirelitt változatban illetve befőttként elkészítve is fogyaszthatóak. Ügyelni kell azonban arra, hogy a mirelit burgonyáknak lehet gluténtartalma illetve egyes import zöldalmák gluténtartalmú bevonattal rendelkezhetnek!
- Fűszerek és ízesítő anyagok:
- A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek.
- A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani.
- Konzervek, fagylaltok
- Csak a garantáltan gluténmentesek fogyaszthatóak. Hazánkban rengeteg ilyen készítmény kapható.
- Italok
- Víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.
Ételek elkészítése:
Az ételek készítésénél is biztosítani kell a gluténmentességet, tehát a habaráshoz, rántáshoz, sűrítésekhez búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, sárgaborsólisztet, keményítőt, burgonyát vagy egyéb gluténmentes lisztet használjunk.
A lazításhoz, rizst, gluténmentes kenyeret, kukoricadarát, kukoricapelyhet, szójapelyhet, élesztőt, szódabikarbónát, tojássárgáját (9 hónapos kor után), tojásfehérjét 1 éves kor után) használhatunk. FIGYELEM: a sütőpor tartalmazhat glutént!!
2011-05-23 11:01:11