Hidegallergia, fagyás

Érdemes alaposabban megismerkedni a hideg hatására kialakuló bőrbetegségekkel, mivel megfelelő óvintézkedések betartásával többnyire megelőzhetők.

hideg, hidegallergia, fagyás, fagydaganat | InforMed Hírek16   InforMed | Szabó, L.

Hidegallergia

Ritkán előforduló betegség a hidegallergia. A hideg levegőtől nem védett testrészek bőrén (pl. arc, nyak, kézfej) hirtelen csalánkiütések jelennek meg, melyek meleg helyiségben gyorsan eltűnnek. A túlérzékenység hideg folyadék hatására is megjelenhet. Így jeges ital fogyasztása után megduzzadhatnak az ajkak, illetve a garat nyálkahártyája, esetenként légzési vagy nyelési nehézséget okozva.

A hidegallergia végzetes következménnyel is járhat, ha a beteg nyári melegben hideg vízbe ugrik. A hirtelen vérnyomás és vérkeringési sokkot okozva vezethet az egyébként egészséges, gyakran fiatal ember váratlan halálához.

Fagyás

A többnyire hidegben ittasan elalvókon kialakuló fagyási sérülések - a hajléktalanok számának növekedésével - az utóbbi években ismét megszaporodtak. A fagypont alatti hőmérsékleten kialakuló bőrelváltozások súlyossága elsősorban a hideghatás időtartamától, a hőmérséklettől és az egyén egészségi állapotától függ.

Az égéshez hasonlóan a megfagyás mértékét is fokozatokkal jelöljük. I. fokú fagyás esetén az érintett bőrterület megduzzad, sárgás színűvé válik. II. fokú fagyásnál hólyagok alakulnak ki, míg III. fok esetén bőrelhalás következik be. A megfagyott terület hidegben érzéketlen, felmelegítés hatására azonban rendkívül fájdalmassá válik.

A fagyási sérülés orvosi ellátást igényel. A kezelés összetett, az érintett terület felmelegítése mellett többféle gyógyszerre (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók stb.), megfelelő infúziókra (vérkeringésbe közvetlenül juttatott folyadék-, fehérje-, ill. ionpótlás) van szükség.

A fagydaganat

A leggyakoribb hideg okozta bőrbetegség a fagydaganat (pernio). Fagypont feletti hőmérsékleten jelenik meg, ha nyirkos, nedves a levegő. Leginkább a szabadon hagyott testtájakon (orr, orcák, fül, kéz) vagy a rosszabb vérkeringésű területeken (láb, lábszár, térd) alakul ki. A vérkeringést rontó szűk cipő vagy kesztyűviselése szintén elősegíti létrejöttét.

Fagydaganat esetén a bőrterület megduzzad, lilásvörösen elszíneződik. Az elváltozást égő fájdalom vagy kínzó viszketés kíséri. 1-2 hét alatt a tünetek spontán megszűnnek, de megfelelő időjárási viszonyok esetén ismét kiújulhatnak. Gyakori kiújulás maradandó duzzanattal, barna elszíneződéssel járhat.

A hideg okozta bőrbetegségek megelőzésében legfontosabb a réteges öltözködés, a nyakat, valamint a fület védő meleg sál és sapka, illetve a megfelelő méretű, lehetőleg bőrből készült, bundabéléses kesztyű és lábbeli viselete.

Különösen oda kell figyelni a csecsemők téli levegőztetésére. Az alaposan bebugyolált gyerek orra, arca védtelen az időjárás viszontagságaival szemben. Ezért nedves hidegben vagy mínusz 5 fok alatt csak az intenzív szobai szellőztetés során juttassuk a kisbabát friss levegőhöz.

| hideg, hidegallergia, fagyás, fagydaganat
2019-02-20 16:46:30


A rovarméreg allergia életveszélyes

A rovarméreg allergia a népesség körülbelül 0,5-5 százalékát érintő probléma, és tekintettel az esetleg fellépő életveszélyes állapotra, rendkívül fontos a pont...


Hidegallergia, fagyás

Érdemes alaposabban megismerkedni a hideg hatására kialakuló bőrbetegségekkel, mivel megfelelő óvintézkedések betartásával többnyire megelőzhetők.


Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.


Minden tizedik amerikai felnőtt ételallergiás

Az amerikai felnőttek több mint 10 százaléka (26 millió ember) ételallergiás, és nagyjából kétszer ennyien hiszik, hogy ételallergiájuk van, miközben nincs valódi t...


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.