Új módszerrel készült vakcina a szénanátha ellen

Olcsóbb és jobb módszerrel állítottak elő és alkalmaztak szénanátha elleni vakcinát brit kutatók.

szénanátha, allergia, vakcina, oltás | MTI Hírek 2012 ;9
Az Imperial College London és a King's College London kutatói új megközelítést alkalmaznak a szénanátha kezelésére, melyet az első tesztekben 30 páciens bevonásával próbáltak ki - számolt be róla a BBC hírszolgálata.

A szénanáthát általában antihisztaminokkal és szteroidok szerekkel kezelik, illetve súlyos esetekben a bőr alá fecskendezett pollennel. Utóbbi eljárásnál a virágpor koncentrációját három éven át fokozatosan emelik, hogy a vele szembeni toleranciát kialakítsák a páciensnél, de a módszer igen drága.

A kutatócsoport új módszerében a polleneket a bőr másik rétegébe fecskendezik, ahol sok található az immunrendszer részét képező fehérvérsejtekből. Ez a célzott megközelítés lehetővé teszi, hogy igen kevés pollent használjanak, elegendő 2000-szer kevesebb pollent befecskendezni a jelenlegi injekciókhoz képest.

"Ez teljesen más út" - hangsúlyozta Stephen Till, a kutatók egyike.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokban a páciensek fűpollenre adott allergiás válaszreakciója csökkent a vakcina alkalmazását követően. Az összesen hat injekciót kéthetes időközönként kapták meg a résztvevők.

Az első pozitív eredmények után a kutatók most egy nagyobb, 90 fős tesztet indítanak el.
| szénanátha, allergia, vakcina, oltás
2012-09-11 22:50:38
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop