A szénanátha

A pollenek okozta leggyakoribb betegség az allergiás szénanátha vagy szénaláz. Az igen intenzív, gyakran éjszakákon át jelentkező tartós orrdugulás, az arc teltségérzése az, ami leginkább orvoshoz "viszi" a beteget. Fontos tudni, hogy a recept nélkül elérhető úgynevezett érösszehúzó hatású orrcseppek tartós, akár két héten túli alkalmazása igen komoly következményeket okozhat.

szénanátha, gyógyszer, pollen | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
Gyógyszerek és mellékhatások

A tüneteket mérséklő orrcseppeknek gyakran kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Az orr fokozott érzékenysége mellett egyre magasabb dózisigény alakul ki, és a gyógyszerek az orr nyálkahártyájának szövettani változását okozhatják. Egyes vizsgálatok szerint az orrcseppek benzalkónium-klorid-tartalma is szerepet játszhat ebben. Aki az orrcseppekhez hozzászokott, csak komplex és igen következetes odafigyeléssel szoktatható le róla A szisztémás, azaz szájon keresztül tabletta formában adható orrkidugítók mellett az allergia elleni gyógyszerek, esetleg éjszakára használatos nyugtatók mellett az orrspray formában használatos gyulladáscsökkentő, szteroidtartalmú szerek adásával érhetünk el jelentős javulást. Nem megfelelő gyógyhajlam esetén gégészeti szakvizsgálat, illetve egyéb kivizsgálás javasolt. Sokszor a megelőző szerek késői alkalmazása miatt nem teljes a gyógyulás.

Állandó orrfolyás

A másik igen gyakori elválaszthatatlan tünet a szinte állandó vizes orrfolyás, mely akár napi egy doboz papír zsebkendő fogyasztását is eredményezheti. Az orrváladék nem gennyes és nem jár lázzal. Utóbbi inkább a megfázásos eredetű náthára lenne jellemző. Természetesen az orrfolyás is jól megszüntethető megfelelő gyógyszerekkel, ebben azonban a hagyományos orrcseppek semmilyen javulást nem hoznak. Szaglászavar, vagy akár fokozott orrérzékenység, orrvérzés, tartós fejfájás, füldugulás inkább az elhanyagolt esetekben fordul elő. Szerencsés lenne nem megvárni a fenti tünetek jelentkezését. Az allergia kezelése kicsit bonyolultabb, mint megfázás esetén, az antibiotikumok alkalmazása pedig teljesen felesleges. Az allergia kimutatása általában egyszerű bőrteszt elvégzésével igazolható. A vizsgálat 15-20 perc alatt kivitelezhető.

Az alábbi feltételek mellett nem javasolt a bőrteszt elvégzése:

  • lázas állapot;
  • napokban lezajlott fulladás, vagy anafilaxiás reakció;
  • 4-5 éves kor alatt;
  • antihisztamin-, kalcium-, szteroidtartalmú gyógyszerek alkalmazása esetén;
  • az alkaron jelentkező kiterjedt bőrkiütés;
  • terhesség, vagy szoptatás alatt.

Évente az allergiavizsgálat megismétlése nem szükséges, ugyanis a betegség súlyosbodása, vagy a gyógyszeres kezelés hatásossága nem mérhető le a teszttel. A szakorvosnál történő fél- vagy egyéves kontroll, illetve receptmeghosszabbítás a beteg érdekeit célozza. Az újabb tünetek megjelenése, esetleges köhögéses panaszok, fulladás, mellkasi szorítás kiegészítő vizsgálatokat (mellkasröntgen, légzésfunkciós vizsgálat, fizikális vizsgálat), illetve terápiás kiegészítést jelenthet. A gyógyszerek hatástalansága esetén más gyógyszer kipróbálása fontos. 2001. július eleje óta bizonyos szénanáthánál, asztmánál adható gyógyszerek kedvezményes felírása megváltozott, új, hatásos gyógyszerek jelentek meg. Ezeket a gyógyszereket csak akkor tudjuk a betegek számára javasolni, ha a kötelező kontrollvizsgálatokon megjelennek. Sajnos nemegyszer a gyógyszerek okozta mellékhatások miatt kell a terápiát megváltoztatni, ha az egyik gyógyszer panaszt okoz, a másik még igen hatásos lehet. A nem megfelelően kontrollált, vagy nem kezelt szénanáthás betegnél szövődményekre, például krónikus arcüreggyulladás, illetve orrpolip, vagy asztmás tünetek megjelenésére lehet számítani.

| szénanátha, gyógyszer, pollen
2007-11-21 13:43:40