Nyáron az allergiáról (I.)

Az asztma gyógyítására jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek sokkal jobb életminőséget biztosíthatnak, mint korábban, de a gyógyszerek helyes használata ehhez nélkülözhetetlen. Ezért fontos, hogy a beteg tudja, melyik gyógyszer mire való.

tüdőgyógyászat, allergia, allergén, pollen, asztma | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
A gyógyszeres kezelés lehetőségei Két nagy gyógyszercsoportot különböztetünk meg a hatást illetőleg: megelőző, illetve tüneti gyógyszerek.

1. Megelőző, többnyire gyulladást csökkentő szerek

Ezeket a gyógyszereket rendszeresen, akár hónapokon keresztül, napi több alkalommal kell használni. Ezek szüntetik meg azt a speciális hörgőgyulladást, mely különböző behatásokra fulladáshoz vezethet. Ezért a kezelést nem szabad abbahagyni, még akkor sem, ha a beteg jól érzi magát, hisz ennek köszönheti állapota jobbra fordulását. A hatás kialakulásához legalább 10-14 napra van szükség. Fulladás esetén ezek a szerek hatástalanok, a hörgőgörcsöt nem szüntetik meg, de használatuk a hörgtágító szerek alkalmazása után fontos. Ezekhez a gyógyszerekhez nem lehet hozzászokni, nem vesztenek hatásukból és a szokásos adagban a mellékhatásuk is minimális. Ilyen megelőző szerek lehetnek inhalációs formában:

Szájba: Aldecin, Duotec, Cromolin, Flixotide, Pulmicort, Taleum, Tilade.

Orrba: Allergodil, Rhinocort, Flixsonase, Taleum.

Tabletta (inkább szénanátha esetén javasolják): Caradonel, Claritine, Semprex, Teldane, Zyrtec és még sorolhatnám 2. Tüneti szerek, hörgtágítók

Ezek használata csak nehéz légzés, fulladás, köhögési roham, mellkasi feszítés esetén javasolt, ha a beteg úgy érzi, hogy fulladásos rohama kezdődik. Nem szabad megvárni, hogy a nehéz légzés egyre erősödik, időben kell belélegezni a hörgtágító szert.

Ezek a gyógyszerek hasznosak lehetnek fizikai vagy lelki megterhelés előtt 15-20 perccel alkalmazva.

A tabletta formában használatos hörgtágítók azonnali rohamoldásra nem valók, a hatás eléréséhez legalább 20-30 percre van szükség.

Az inhalációs alkalmazás pár perc múlva már megfelelő hatást biztosít 4-6 óra időtartamra, de a gyógyszerek hatása így sem egyforma. A leggyakrabban alkalmazott hörgtágítók aerosolos kiszerelésben: Atrovent, Berotec, Berodual, Bricanyl, Salbutamol, Ventolin. A Serevent inhalációs aerosol 10-15 perc múlva hat, de hatása elhúzódó, 10-12 óra időtartamra, így naponta csak kétszer kell alkalmazni.

A gyógyszer csak akkor javít a légzésen, ha helyesen, megfelelő technikával és az előírt dózisban használják. Mindenki számára a beviteli módszer figyelembevételével a leghatásosabb gyógyszerbeállításra kell törekedni, mely bizalmat, együttműködést és ellenőrző vizsgálatokat igényel.

| tüdőgyógyászat, allergia, allergén, pollen, asztma
2002-07-18 13:30:00

Web Design & Development Prowebshop