Nyáron a pollenallergiáról (III.)

Az allergiát okozó pollen "bűnösségére" a kórelőzmény alapján gondolhatunk. Eleinte azonban nehéz diagnosztizálni az allergiát. Először is azt kell tisztázni, vajon a panaszok megfelelhetnek-e az allergia tüneteinek. Utána következik annak tisztázása, vajon melyik allergén, jelen esetben gyomnövény virágpora válthatta ki az allergiás reakciót.

allergia, allergén, pollen, tüdőgyógyászat | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
A kivizsgálás menetéről

Ahogy korábban szó volt róla, az augusztusi hónapban több gyomnövény szórja pollenjeit a levegőbe. Ennek pontos kimutatására alkalmas a bőrteszt. Ezzel lemérhető a beteg érzékenysége egy adott belégzéssel a szervezetbe jutó virágporral szemben. A bőrre közvetlenül cseppentett allergén oldatot, a bőr megkarcolásával a kiváltott reakció nagyságát nézzük. A reakció körülbelül 20 másodperc után észlelhető kisebb-nagyobb csalánkiütésszerű bőrreakciót mutatva. A pozitív kontroll minden egyénnél reakciót kell hogy mutasson. Egyes gyógyszerek vizsgálat előtti használata ezt a reakciót kiolthatja, ilyenkor gyógyszermentes időszakban újra kell a bőrtesztet végezni. A negatív kontroll normál esetben nem mutat reakciót, hanem mégis ennek arányában vesszük figyelembe a többi allergénre mutatott bőr érzékenységet. Így egy szinte fájdalmatlan vizsgálattal 15-20 perc alatt beazonosítható a panaszokért felelős allergén, jelen esetben gyomnövény virágpora. Természetesen egyidejűleg a pollenek fehérjeszerkezetének hasonlósága miatt több növénnyel is tapasztalhatunk pozitivitást.

A belégzéssel szervezetünkbe jutó (inhalatív) allergének kimutatásához használt oldatok általában az alábbi növények virágporát tartalmazzák: parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, aranyvessző, falgyom és 4 gyomkeverék.

1. Ha a Prick-teszt negatív eredményt ad.

2. Az orr nyálkahártyáját ingerelhetjük az oda cseppentett allergénnel és így az eredeti tüneteket tapasztalhatjuk, ez a provokációs próba, de nem használjuk az igen kellemetlen tünetek jelentkezése miatt.

3. Bonyolultabb, drágább és időigényesebb a szervezetben termelt különleges ellenanyag kimutatása, IgE PRIST-, RAST-vizsgálattal.

A betegtől pontosan és részletesen felvett kórtörténet mellett részletes gégész, szemész, tüdőgyógyász, illetve allergológus által végzett vizsgálat segíthet a végleges kórok kiderítésében. A megfelelő diagnózis után pedig következhet a megfelelő terápia beállítása. Erről következő számunkban írunk.

| allergia, allergén, pollen, tüdőgyógyászat
2007-11-21 14:21:33
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop