A szénanátha tüneteit nem csak az allergének válthatják ki

Sok szénanáthás ember nem csak a szokásos allergénekre, például a fűfélék pollenjére reagál, hanem olyan, egyébként nem allergén anyagokra is, mint a hideg levegő, a dohányfüst vagy az éles fény, állítják amerikai kutatók.

szénanátha, allergia, Rhinitis | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Nem allergén anyagokra reagálhatnak olyanok is, akik nem allergiások, tüsszöghetnek, folyhat az orruk. A leggyakoribb tünet az orrfolyás, csípős, fűszeres ételek fogyasztásakor.

A Seattle-i egyetem kutatói és 60 résztvevőnél vizsgálták a nem allergén anyagokra adott reakciókat. A résztvevők életkora 19-68 év volt, és vegyesen voltak szénanáthások illetve tünetmentesek.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a szénanáthások 42 százaléka számolt be három vagy annál több kiváltó okról, mint például egyes tisztítószerek, parfümök, dohányfüst, fűszeres ételek, erős fény vagy hideg levegő, míg a nem szénanáthásoknál ez az arány csak 3 százalék volt.

Azt is megfigyelték, hogy a 35 évesnél idősebbek többen számoltak be egy vagy több kiváló okról, mint a fiatalabbak, de közel azonos volt az erősen fűszerezett csípős ételek által okozott tünet.

| szénanátha, allergia, rhinitis
2007-03-11 20:09:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop