Keresztallergia

Keresztallergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Ezek szintén ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. A bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

keresztallergia, allergén, hisztamin, étel | InforMed Hírek9   InforMed
Miért fontos oda figyelni a keresztallergiára?

Keresztallergia különböző allergén-csoportok között lehet. Például étel-étel, állati szőr, poratka-étel, állati szőrök egymással, pollen-pollen között, de lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is. A keresztallergia létrejöhet két vagy több élelmiszer között, ezenkívül pollenek és bizonyos táplálékok keresztreaktivitása is gyakori. Az allergének elkerülésénél ezekre is figyelni kell.

Érdemes figyelmet fordítani a keresztallergiát okozó élelmiszerekre, ugyanis fogyasztásuk alkalmával sokkal nagyobb dózisban kerül szervezetünkbe az allergén, melynek következtében meglévő "parlagfű-náthánk" jelentősen felerősödhet.

A pollenallergiát erősítheti a magas hisztamin tartalmú étel és ital is

Magas hisztamin tartalmú ételek és italok:
  • zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
  • alkoholos italok
  • érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
  • kávé
  • halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
  • gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
  • olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
  • a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
  • csokoládé
Leggyakoribb keresztallergiák

A következő táblázatban felsoroljuk a leggyakoribb keresztreakciót kiváltó ételeket.

AllergénKeresztreakciót kiváltó anyagok
parlagfűgörögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye
fekete ürömzeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizatém, kivi, ánizs, fűszerek
fűpollenszója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, burgonya, paradicsom
égermandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
rozspollenrizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
nyírpollenalma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller
pázsitfüvekrozs
poratkarákfélék, kivi
latexcitrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye, spenót, avokádó
őszibaracksárgabarack, banán, szilva
almaburgonya, sárgarépa, nyírpollen
sárgarépauborka, petrezselyem, paradicsom, zeller
zelleránizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano
gabonalisztszója
diószója, gabonaliszt
földimogyoróbabfélék, szenna
kesudiókakaó, kávé
babfélékföldimogyoró, szentjánoskenyérmag
szójaszentjánoskenyérmag
méztamarind
növényi gumikföldimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.
tejszója, marhahús, marhabőr, kecsketej
tojásszárnyasok húsa, toll

Okai:

Bizonyos keresztreakciók a botanikai családon belüli reakciókra vezethetők vissza, például a zeller, sárgarépa, ánizs és petrezselyem az ernyősvirágúak családjába tartoznak.
A következtetések levonását azonban nehezíti, hogy társult élelmiszer-allergiák nem rokon növények fogyasztásakor is megjelenhetnek.

A leggyakoribb és legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhatnak, hasonlóan ahhoz, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna.

Elkerülésük

Keresztallergia felmerülése esetén mellőzzük a keresztallergiát kiváltó, vagy kiváltható ételeket illetve anyagokat. De ügyeljünk arra, hogy a nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.

A gyümölcsök allergén mivoltát csökkenthetjük hőkezeléssel, de sajnos a mogyoróféléknél ezzel nem érünk el kedvezőbb hatást. Pollenszezonban, allergiás egyének inkább gyümölcslevest, gyümölcsmártást fogyasszanak, mint nyers gyümölcsöt!

A keresztallergiás pollen érzékeny ne fogyassza a neki panaszt okozó ételt!
| keresztallergia, allergén, hisztamin, étel
2011-05-16 10:51:28

Web Design & Development Prowebshop