Hirdetés

Nyáron az allergiáról (IV.)

Természetesen a gyomnövények által kiváltott allergiás betegségek gyógyszeres kezelése nem különbözik egyéb allergén által okozott allergiától, a kezelés módjával és idejével kapcsolatban viszont érdemes tisztázni pár dolgot. Szerencsére az utóbbi években egyre korszerűbb és hatásosabb gyógyszerek kerültek forgalomba, így a tüneteket sikeresebben lehet befolyásolni.

allergia, allergén, tüdőgyógyászat |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.

Megelőző-preventív kezelés

Tüneti kezelés

Az épp fennálló panaszok enyhítésére alkalmazott gyógyszerfajtákat soroljuk ide. Ezek a szerek akár percek-órák alatt a tünetek csökkenését eredményezik. Tartós kezelésre viszont nem alkalmasak, sőt, bizonyos esetben rendszeresen nem is használhatók. Minden esetben jó, ha a beteg tisztában van ezen gyógyszerek adagjával, használatának feltételeivel, az esetleges mellékhatások jelentkezésével.

ALLERGIÁS KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS esetén például a Visine szemcsepp érszűkítő hatása révén a panaszokat percek alatt csökkentheti.

A SZÉNANÁTHA egyik legkellemetlenebb panasza az orrdugulás, ennek enyhítésére vény nélkül is kapható vasconstrictor-tartalmú orrcseppek igen bevált szerek (Novorin, Afrin, Nasivin, Naphazolin). Tartós, akát többhetes kezelés előbb-utóbb függőséghez, nyálkahártya-károsodáshoz, fokozott orrérzékenységhez vezet a hatáserősség és tartam csökkenése mellett. Disophrol tabletta formában adható, míg a Vibrocil orrcsepp gyulladáscsökkentő hatással is bír.

HÖRGŐASZTMA esetén a tüneti szerek alkalmazása már enyhe fokú asztma kezelésére is alkalmas. Megfelelő időben és technikával történő bevitelüket egyénileg, betegre szabottan kell alkalmazni. Belélegzéses úton, szájon át spray vagy por formájában használatuk gyors hatást biztosít, mely percek alatt kialakul a mellékhatások minimalizálása mellett. Leggyakrabban a bétamimetikumok használatosak (Berotec, Berodual, Duotec, Salbutamol, Ventolin), hatástartamuk 4-6 óra, míg a Serevent inh. aerosol 10-12 óráig hat. Bricanyl és Serevent por formájában is létezik. Nagyon fontos a megfelelő inhalációs technika megtanulása. Kézremegés, erősebb szívdobogás érzése, izomgörcs előfordulhat, de ez ritkán zavaró. Ha a belégzési technika kivitelezése akadályba ütközik, tabletta formában is lehetséges használatuk, úgymint Salbutamol, Bricanyl, Volmax, Bambec tabletta. Így viszont hatásuk lassabban alakul ki, a mellékhatások jelentkezése előfordulhat.

A hörgtágító szerek másik nagy csoportja a metilxantin-származékok, legjelesebb, de már kissé elavult képviselője a Diaphyllin tabletta. Főként tabletta formában használatosak, de gyerekeknél kúp, illetve kórházi és sürgősségi betegellátására vénás formában is adható. Újabb készítmények elhúzódó hatásúak, így kevesebbszer kell naponta bevenni (1-2 alkalommal), szérumszintjük jobban beállítható (Aminophyllin Ret, Retafyllin, Theospirex tabletták).

Megelőző kezelés során a szem kötőhártyája, az orr-, illetve a hörgőnyálkahártya felszínén kialakult "allergiás" gyulladást próbáljuk meg csökkenteni.

1. A hatás eléréséhez általában több hétre van szükség.

2. A kezelést az allergiás időszakban (az illető pollen virágzása idején, jelenleg: parlagfű, augusztus elejétől október végéig) kell folytatni.

3. A gyógyszert a panaszok csökkentése, illetve megszűnése esetén sem szabad elhagyni.

4. Amennyiben lehetséges, már a pollenidőszak megkezdése előtt egy héttel tanácsos a gyógyszer használata.

5. Szükség esetén a tüneti szereket a kezelőorvossal történt megbeszélés szerint kell használni.

A megelőző kezeléssel hosszabb távon a panaszok ritkulását, súlyosságának mérséklését, szerencsés esetben panaszmentességet érhetünk el.

A tartós gyulladás miatt a kezelésben nagy előrelépést jelentenek a lokális gyulladáscsökkentő, mellékvesekéreg-hormont tartalmazó szerek. Több támadásponton erélyesen csökkentik a gyulladást és hosszan tartó adagolás mellett is mellékhatásmentesek. Szénanáthában Aldecin, Apulein, Flixonase, illetve Rhinocort orrspray, utóbbi por formában használatos.

Asztmában az Aldecin, Budesonid, Auxison, illetve Flixotide, Pulmicort inhalációs aersolokat használjuk leggyakrabban, míg utóbbi két gyógyszer por formájában is bejuttatható a szervezetbe.

Régóta bevált szerek a kromoglikáttartalmú megelőző szerek. Hazai termékként a Taleum néven szemcsepp, orrspray, illetve inhalációs aersolként is felírható. Korábbi Cromolyn kapszula, illetve Intal kapszula mellett pár hónapja a Tilade spray is ígéretesnek tűnik. Ezek a szerek szinte mellékhatásmentesek, viszont hatásuk kialakulásához több időre, akár hónapokra is szükség lehet. Szerencsére találkozhatunk olyan gyógyszerekkel, melyek gyógyszer-kombináció révén tüneti és megelőző kezelésre is alkalmasak. Ilyen a Duotec inhalációs aerosol, illetve a Spersallerg szemcsepp.

Szénanátha, felsőlégúti allergiás panaszok enyhítésére egyre gyakrabban használjuk a korszerű második generációs antihisztaminok csoportját. Jól befolyásolják a tüsszögést, orrfolyást, orr-, szem-, garatviszketést, könnyezést. A korábban alkalmazott Tinsettel, Primalannal, Zaditennel ellentétben álmosító hatással nem kell számolni. Általában napi egy alkalommal adandók Claritine, Zyrtec, Teldane, napi 2-szer a Caradonel, illetve 3-szor adandó a Semprex tabletta. Utóbbi időben gyerekek számára csepp, illetve szirup formában is kiszerelést nyertek.

Lokálisan adható antihisztamin az Allergodil, mely pár hónapja került forgalomba, s orrsprayként mentes a szisztémás hatásoktól. (Az említett gyógyszereket a teljesség igénye nélkül nem reklám céljából, hanem a betegek által használt gyógyszerek felismerése miatt jeleztem.)

allergia, allergén, tüdőgyógyászat

2002-07-18 13:39:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop