Hirdetés

Tavaszi könnyek
- Allergiák kezelési lehetőségei

Végre itt van a várva várt tavasz! Szépen süt a nap, virágok, fák zsenge illata lengi be a friss tavaszi levegőt. Ilyenkor legtöbben úgy érzik, szinte újjászületnek az éledő természettel. Mások viszont kora tavasszal vannak a legrosszabbul: hetekig-hónapokig tüsszögnek, köhögnek, kapar a torkuk, éjjel viszont az orrdugulás miatt nem tudnak pihenni, s ettől másnap még levertebbek... Mivel pedig minden évben gyarapszik az érintettek száma, a friss allergiásoknak foglaljuk össze a jó hírt: van nem gyógyszeres kezelés is!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):50-51   Celsus Kft. | Balaicza, E.

Világszerte több millió ember szenved valamilyen allergiától. Egyensúlyából kibillent immunrendszerünk veszélyesnek tekinti az egyébként ártalmatlan anyagok behatolását a szervezetbe. A védekezés során láncreakció indul el: értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza; szélsőséges esetben akár életveszélyes helyzetet, anafilaxiás sokkot, keringési összeomlást, vagy gégeödémát is eredményezhet.

Szénanátha, virágpor-allergia

A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit füvek, fák, virágok stb. virágpora (pollenje) vált ki. Kezelését korán el kell kezdeni, különben fennáll további problémák kialakulásának a veszélye, így az érintett egyre többféle pollenre és élelmiszerre (zöldalma, dió, zeller, fűszerek) válhat érzékennyé, illetve allergiás asztma is felléphet.

Jó tudni! A tartós náthaszerű állapotért általában a házi poratka, az állatszőr, a penészgomba, ritkábban néhány élelmiszer vagy kemikália tehető felelőssé.

Az orvostudomány kromoglicinsavakkal képes megelőzni a tünetek jelentkezését. Ezek és a szteroidtartalmú szerek elnyomják az allergiás reakciót anélkül, hogy valójában gyógyítóan avatkoznának be a szervezet működésébe, míg az antihisztaminokkal és a szem-, illetve orrcseppekkel a már kialakult tüneteket lehet enyhíteni.

Hogyan előzhetjük meg?

• A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges.

• A táplálkozás legyen sokoldalú, természetes: sok hal, friss zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra! Kerüljük a finomított cukor, a tej és a sajtok fogyasztását!

• Próbálja ki a spirulina 6 hetes szedését (2-3x1 kapsz.). Mivel az alga jelentősen csökkenti a salaanyagok szintjét a szövetekben és tehermentesíti az immunrendszert, ráadásul sok ásványt is bevisz a sejtekbe, mindenképp jó megelőző kezelési mód. Különösen jó a cinkkel dúsított Spirucink.

• Hasznos lehet az aloelékúra – 50 ml aloe juice-t 50 ml más lével összekeverünk, és 3 héten át napi 3 alkalommal isszuk.

• A feketeköményolaj-kúra is sokat segíthet – több hónapon keresztül napi 2-3 kapszulát kell szedni.

• Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló lékúrákat tartani, hogy szervezetünk ellenállása erősebb legyen.

• Több vizsgálat igazolta a szauna rendkívül jótékony hatását az allergia tüneteinek enyhítésében.

Mit tehetünk még?

• Az allergiás szezon előtt érdemes 1-2 hónapig virágport szedni: minden reggel éhgyomorra 1 csapott kávéskanálnyit kevés mézzel vagy teában. Ezzel felkészíthetjük, érzéketlenné tehetjük (deszenzibilizálhatjuk) szervezetünket a tavaszi virágporokra.

• Létezik ma már olyan kapszula is, amely a leggyakoribb fű-, fa- és virágpolleneket tartalmazza. Az előbbihez hasonlóan ezzel is előkészülhetünk az allergiás időszakra.

• Szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B- és E-vitamin t, mert ezek nemcsak védik a nyálkahártyákat, hanem természetes “antiallergénként” is hatnak. Nagyon jó, ha természetes forrásból – frissen préselt vagy bio zöldség-gyümölcs levekből próbáljuk napi szükségletünket fedezni. Így komplexebben jutnak be az egyes vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkbe.

• Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cink, a szelén, a kalcium és a magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását kell feltétlen kiemelnünk. Ezek főleg az olajos magvakban, tejtermékekben, a zöldfélékben és a hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb adagban. Együnk ezekből rendszeresen mindennap!

• A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ligetszépe- , édesköménymag-olaj , halolaj és más hidegen sajtolt növényi olajok elősegítik a prosztaglandin-E 1 termelését, ami jelentős fokban képes csökkenteni az allergiás reakciókat. A belőlük készült készítmények és a tiszta olajok salátákra, levesekhez és főzelékekhez történő adása tehát szintén hatásos kiegészítője lehet a kezelésnek.

• Ha szeretnénk tehermentesíteni és erősíteni immunrendszerünket és a szervezet anyagcseréjét, végezzünk az allergiaszezon előtt 1-2 hónappal egy alapos nagytakarítást, vagyis egy hoszabb léböjtkúrát: orvosi felügyelet nélkül azonban legfeljebb 3 napot javaslunk! Ha valaki böjtölt már szakember irányításával, és biztosan nincs más betegsége, az egyedül 7–10 napos kúrát is végezhet (l. Lützner: Gyógyító böjt c. könyvét, megrendelhető: (06-1) 345-8530). Természetesen a rendszeres heti egy-két lé- vagy gyümölcsnap is nagyon sokat segíthet, ha pedig valaki nem böjtölhet, tartson 10–14 napig zöldség-gyümölcs diétát. Ezt kibővítheti tejsavó (1-1,5 liter/nap) fogyasztásával is.

• A bélrendszer nagytakarításához elsősorban a rostdús táplálkozást ajánljuk. Kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is, melyek nemcsak a bélműködést segítik, hanem a májat és az epekiválasztást is támogatják . Az allergiák jó részénél ezek működése is csökkent a folyamatos stressz és a rendszeres kávézás miatt. Napi 2-3-szor ajánlunk 1-2 decilitert teával vagy gyümölcslével hígítva elfogyasztani 4-6 héten keresztül. A gyógyvizek segítenek a szervezet pH-ját is rendezni , hiszen többségük lúgosít, és ez rendezi a savas irányban eltolódott szöveti vegyhatást. Ezenkívül segítik a pangó nyák kiürülését is, asztmásoknál oldják a hörgőgörcsöt, és megkönnyítik a köpetürítést .

• Talán legintenzívebb béltisztító eljárás a kolon-hidroterápia (bélfürdő), mely nemcsak a feleslegesen felhalmozódott bélsarat, hanem a bélben található egyéb toxinokat és a normál bélflórát felborító mikrobákat is kitakarítja. Méregtelenítő kúrák kiegészítésére 5-10 alkalommal, emésztési zavarok kezelésére ennél többször ajánljuk. Allergiások esetén különösen akkor javasolt, ha a betegnek emésztési panaszai is vannak, vagy a bélbaktérium-flórája valamilyen okból (antibiotikum-, hormon-, citosztatikumszedés, candidiázis…) károsult.

• A sajátvér-terápia is nagyon sok beteg allergiás tüneteit képes jelentős fokban enyhíteni. A vénából levett vért az izomba adjuk vissza, amelynek hatására az immunrendszer aktiválódik, áthangolódik, és felborult egyensúlya ismét helyreáll. A kezelést kiegészíthetjük immunerősítő hatóanyagok vagy homeopátiás készítmények vérhez történő keverésével, vagy a vér ózonnal történő dúsításával is.

• A homeopátia is feltétlen hatásos kezelési mód az allergiások kezelésében. Ugyan léteznek bevált indikációk is, melyek sokat könnyíthetnek a tüneteken, mégis azt javasoljuk, hogy mielőtt bármit beszedne, kérje ki szakember véleményét, tudja meg, hogy mit és mennyi ideig érdemes használnia!

Gyógyító fény

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatócsoportja kifejlesztette azt a fototerápián alapuló készüléket – Rhinolight – , mellyel speciális fénykezelés végezhető. A kutatócsoport igazolta, hogy a Rhinolight kezelés során alkalmazott fényterápia jelentős mértékben csökkenti az allergiában szenvedő betegek tüneteit. A Rhinolight -fototerápiás készülék hatásai:
1. Gátolja az allergén által kiváltott hisztamin-felszabadulást a nyálkahártyában.
3. Az ellenanyag-termelő fehérvérsejtek szétesését serkenti.
4. A kezelt betegek orrváladékában csökkenti az allergiás tünetek kialakulásáért felelős anyagok termelődését.

Fényterápiát a tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni. A tünetmentesség eléréséhez szükséges kezelések száma a tünetek súlyosságától függ, de legtöbbször heti 2-3-4 kezelésre van szükség 2 héten át. Aki folyamatosan és sok mindenre allergiás, annak több alaklommal kell fényterápiára járnia.

Természetes módszerek

A természetes gyógymódok közül legtöbbet

  • a böjtkúra, salaktalanító kúra
  • a kolon-hidroterápia
  • a klímaterápia
  • az akupunktúra
  • a homeopátia
  • a sajátvér-terápia
  • a fényterápia
  • a biorezonancia és a
  • kineziológia segíthet.

Fájdalommentes allergiatesztelés

Az allergia – csakúgy, mint minden betegség – energetikai bevésődést, lenyomatot hoz létre a beteg szervezetben, engramnak is szokás nevezni ezt a jelenséget. Ennek az engramnak a felismerése számítógépes rezonanciavizsgáló készülék segítségével ma már lehetséges. Ilyen például a Meditest készülék, mellyel több, mint 10.000 különböző allergiát okozó anyagra adott választ lehet megkülönböztetni egymástól. Meghatározható például, hogy mely táplálékot szabad ennie az allergiás betegnek és melyik fogyasztása esetén számíthat nemkívánatos reakciókra megállapítható az is, melyik növény vagy gyógyszer vesz részt az allergiás folyamat előidézésében, illetve mely anyag hajlamosíthat allergiás tünetekre. Segítségével az allergiát okozó gyanúsított anyagot külön megvizsgálhatjuk és beazonosíthatjuk. A Meditest jó eszköz arra is, hogy olyan életmódprogramot állíthassunk össze, mely mellett az allergia hosszabb távon leküzdhető, vagy a tünetek jelentősen csökkenthetők. A vizsgálat fájdalommentes, nincs szükség hozzá tűszúrásra, és az eredményt azonnal kézhez kapjuk.

Dr. Balaicza Erika

2004-04-11 16:32:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop