Tények és tévhitek a szezonális allergiával kapcsolatban

A szezonális allergiában szenvedők az utóbbi hetekben nehéz időket éltek át, és ismét előkerültek a szénanáthával kapcsolatos tévhitek. Mi az igazság?

szénanétha, allergia, allergén | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Az allergiát kinövi az ember - tévhit

Vannak gyerekek, akik kinőnek bizonyos allergiákat, de a szénanáthát csak igen kevesen. Egy svéd vizsgálat szerint a résztvevők 99 százaléka 12 évvel később még mindig szénanáthás volt.

Ha gyerekkorban nem allergiás valaki, később sem lesz az - tévhit

Az allergia gyakran kezdődik gyermekkorban, de felnőtteknél is kialakulhat. Van, akinél környezetváltozás után támad, és az is előfordul, hogy egy gyermekkori allergia felnőttkorban kiújul.

Az eső elmossa a pollent - tény

Az allergiások számára a legkedvezőbb közvetlenül eső után a szabadban tartózkodni. A pollenszintet a hőmérséklet, a napszak, a páratartalom és az eső befolyásolja. A legkisebb a pollenszám a hűvös, esős napokon. Meleg, száraz, szeles időben a legrosszabb a helyzet délelőtt 10 és délután 4 között.

A virágok allergiát váltanak ki - tévhit

Egyes virágkötőknél és virágbolti eladóknál előfordulhatnak allergiás tünetek, de csak igen keveseknek van allergiája egy szép csokortól. A bűnösök általában a fák, füvek és gyomok pollenjei.

A „helyi” méz fogyasztása csökkenti az allergiát - tévhit

Tudományosan nincs bizonyítva, hogy a helyben termelt méz fogyasztása javítja az allergiások helyzetét. Az ebben hívők szerint a méz mintegy oltásként viselkedik, de a gondosan megtervezett oltással ellentétben a mézben található pollenek közt nem biztos, hogy jelen van az a bizonyos, amelyre allergiásak vagyunk.

A penészallergia csak bent a lakásban jön elő - tévhit

A penészspórákat a gombák termelik, amelyek bárhol megtalálhatók, a talajban, a korhadó leveleken és a rothadó fákon, különösen nedves időben. A penészallergia nyáron a leggyakoribb.

A szénanáthát a széna okozza - tévhit

Az allergiás náthát a fák, füvek és gyomok pollenje, valamint a penészgombák spórái okozzák. Ha valaki allergiás, a tünetei falun rosszabbodhatnak. Egyes vizsgálatok szerint azonban a falun felnőtt gyerekeknél kisebb az allergia kialakulásának veszélye.

A tengerparton nincs pollen - tévhit

Más területekhez viszonyítva valóban kevesebb a pollen a tengerparton, de a füves parti részeken sajnos nem, a parlagfű pollenje pedig a parttól 650 kilométerre is megtalálható.

A sivatagi klíma jót tesz az allergiának - tévhit

Nem érdemes csomagolni, és az allergia miatt elköltözni. A klímaváltozás csak bizonyos mértékig van befolyással az allergénekre adott reakcióinkra. Sajnos, a fű és a parlagfű pollenjét szinte mindenhol meg lehet találni. Ráadásul, ha elköltözünk, lehet, hogy más allergénekre leszünk érzékenyek.

A pollenszám előrejelzője lehet a rosszabb napoknak - tény

A pollenszám az egy adott köbtartalomhoz rendelt pollenek számát jelenti egy bizonyos idő alatt mérve. A napi pollenjelentést jól fel lehet használni a programok tervezésénél és a veszély minimalizálásánál.

A rendszeres injekciókúra enyhíti a tüneteket - tény

Teljes gyógyulást semmi sem ígér, de az immunterápiának is nevezett injekciók segíthetnek.

WebMD, kép: sxc.hu
| szénanétha, allergia, allergén
2011-09-12 13:16:35

Web Design & Development Prowebshop