Túlélési útmutató állatszőr-allergiásoknak

Mit tehetünk, ha gyermekünk évek óta könyörög, hogy hadd legyen egy kutyája vagy macskája, de van valaki a családban, aki allergiás az állati szőrökre?

allergia, allergének, állatszőr, HEPA filter | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Szakértők szerint néhány szempont figyelembevételével megoldható, hogy elkerüljük azokat az ingereket, amelyek az allergiás tünetek kialakulásához vezethetnek, és így az állatszőr-allergiásoknak is lehet otthoni kedvence.

Van némi fogalomzavar az állatszőr-allergiával kapcsolatban. Valójában nem a szőrre vagyunk allergiásak, az csak közvetíti a nyálban, verejtékmirigyekben és vizeletben kiválasztódó allergéneket. A lehulló szőr és bőrdarabok felszínén lévő molekulák váltják ki az allergiás tüneteket, így akár egy szőrtelen macskára is lehetünk allergiásak.

Az állatok nyála a tisztálkodás során kerül a szőrükre. Hasonlóképpen kerülhet a mi bőrünkre is a cuppanós nyalogatások alatt is. A nyállal való kapcsolat elindítja az allergiás folyamatokat: a szipogást, tüsszögést és a vizes orrfolyást.

Mit tehetünk, hogy helyreálljon a családi béke, és ne csak messziről sóvárogjanak a gyerekek a helyes kiskutyák után? Van néhány lehetőség arra, hogy csökkentsük az állatok allergizáló hatását.

Előbb kölcsönözzünk: Ha nem tudjuk biztosan, hogy a családtagok hogyan reagálnak a háziállatra, töltsünk több időt egy barátunk kutyájával vagy macskájával. Így kiderül, hogy mire kell számítani egy háziállat vásárlása esetén.

Válasszunk kevésbé kockázatos állatot: Ha a kölcsönzéses kísérlet eredménye nem kecsegtető, válasszunk egy nem allergizáló állatot: teknőst, vagy egy óriáskígyót.

Tartsuk a kertben: Ha kutyánk kinn lakik, lényegesen kevesebb allergén jut a lakásba. Ez azonban sok allergiás állatbarátnak nem elfogadható megoldás.

HEPA filter: A nagy hatékonyságú részecskefogó (high-efficiency particulate-arresting filter, HEPA) szűrők gyakorlatilag minden állati eredetű port kiszűrnek a levegőből. Otthon egy hordozható készülék válik be a legjobban, de egy nagyobb teljesítményű rendszer az egész ház levegőjét tisztán tarthatja.

Hetente fürdesse kedvencét: Ezzel lényegesen csökkenthető az allergénterhelés a lakásban.

Ne engedje kedvencét a hálószobába: Sokan álmodoznak arról, hogy állatukkal együtt aludhassanak. Az allergiások azonban jobban járnak, ha a hálószoba háziállat-mentes zóna marad.

Tüntessük el a szőnyegeket, kárpitos bútorokat és vastag függönyöket. A nem mosható szövetekből folyamatosan szabadulnak fel az allergiát okozó molekulák. A szőr, nyál és vizelet felhalmozódásával állandó panaszokra lehet számítani.

Szedje az allergia elleni gyógyszereket: Ezek segítenek enyhíteni a tüneteket, de ha elhagyjuk őket, akkor a panaszok kiújulására lehet számítani.

| allergia, allergének, állatszőr, HEPA filter
2018-05-12 10:34:10


A rovarméreg allergia életveszélyes

A rovarméreg allergia a népesség körülbelül 0,5-5 százalékát érintő probléma, és tekintettel az esetleg fellépő életveszélyes állapotra, rendkívül fontos a pont...


Hidegallergia, fagyás

Érdemes alaposabban megismerkedni a hideg hatására kialakuló bőrbetegségekkel, mivel megfelelő óvintézkedések betartásával többnyire megelőzhetők.


Bélbaktérium véd a tejallergia ellen?

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.


Minden tizedik amerikai felnőtt ételallergiás

Az amerikai felnőttek több mint 10 százaléka (26 millió ember) ételallergiás, és nagyjából kétszer ennyien hiszik, hogy ételallergiájuk van, miközben nincs valódi t...


A gluténmentes kockázatos

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg kínai kutatók.