Atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis az egyik, gyermekeknél leggyakrabban előforduló bőrbetegség. Az elnevezés (atópia = hely nélküli) arra utal, hogy a bőrtünetek bárhol kialakulhatnak a testfelszínen, a hajas fejbőrtől az ujjak hegyéig, de a tünetek eloszlása az életkortól függően jellegzetes.


Hideg meleg kiütések - télen, nyáron

Nemcsak nyáron napsütésre alakulhat ki csalánkiütés, hanem télen a hidegre is. Sokaknak éppen hideg vízre (úszás) vagy akár izzadság miatt (edzés közben) jelennek meg viszkető piros foltok a testén – erre hívja fel a figyelmet dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika docense.


Napkiütés

Mindenkinek ügyelnie kell arra, nehogy leégjen, de elsősorban a fehér bőrűeket, vörös hajúaknak kell vigyázniuk. Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, illetve egyes gyógyszereket szedő embereknél a napsütés allergiás reakciót is okozhat.


Napallergia

A napfény az életet jelenti. Mértéktelen élvezetének azonban lehetnek káros hatásai. A bőrrák, enyhébb esetekben a bőr korai elöregedése, a késői napfénykárosodás, valamint egyes allergiás bőrtünetek mind szoros összefüggésben állnak a napozással. A sokakat érintő fényallergiával kapcsolatos tudnivalókról dr. Révész Klaudia bőrgyógyásszal beszélgettünk.


Az allergiás eredetű bőrbetegségekről

A bőrbetegségek jelentős részének a hátterében az immunrendszer (védekezőrendszer) működésének valamilyen zavara áll. Ezek közé tartoznak az allergiás mechanizmuson alapuló betegségek. Az allergia túlérzékenységet jelent, amikor a szervezet egy adott hétköznapi anyagra túlzott védekezéssel reagál, mintha az káros lenne. Azt az anyagot (molekulát), amely ezt a reakciót kiváltja, allergénnek nevezzük. A már kialakult érzékenység hosszú ideig megmarad. Az immunrendszer sejtjei az allergének ellen úgynevezett antitestet (ellenanyagot) termelnek, s ha e kettő találkozik, kialakul az allergiás reakció.


Web Design & Development Prowebshop