Napallergia

A napfény az életet jelenti. Mértéktelen élvezetének azonban lehetnek káros hatásai. A bőrrák, enyhébb esetekben a bőr korai elöregedése, a késői napfénykárosodás, valamint egyes allergiás bőrtünetek mind szoros összefüggésben állnak a napozással. A sokakat érintő fényallergiával kapcsolatos tudnivalókról dr. Révész Klaudia bőrgyógyásszal beszélgettünk.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):61-61   Celsus Kft. | Sziebig, T.
ideál: Milyen fény okozhat allergiás reakciókat?

– A természetes és a mesterséges fények egyaránt okozhatnak ilyen tüneteket a bőrön, hiszen ezért a fény UV-tartománya a felelős.

Általában a nyári napozás, a szoláriumozás, valamint a síeléskor „begyűjtött” erős napfény vált ki allergiás tüneteket, de érzékenységtől függően előfordul, hogy már az első tavaszi napsugár hatását is irritálónak érzi a bőr.

A valódi napallergia

ideál: Milyen fajtáit ismerjük a fényallergiának?

– Létezik a köznyelvben használatos, ám szakmai értelemben elég ritka napallergia – urticaria e solare –, és az egyéb fénykiütések – polimorf fény-exanthema, fototoxikus, fotoallergiás reakciók – kategória, ami sokkal gyakoribb. A laikusok ezeket a tüneteket nevezik napallergiának.

A valódi napallergia legjellemzőbb ismertetőjele, hogy a fény behatása után jelentkező allergiás tünetek nem csak a fénynek kitett bőrfelületen, hanem a ruhával fedett részeken is kialakulnak.

Az egyéb fénykiütések tünetei nagyon hasonlítanak a napallergiáéhoz, ám csak a fény által ért bőrfelületen jelentkeznek.

ideál: Melyek a fényallergia tünetei?

– A fényhatást követő 1–5. napon belül az apró, tűszúrásnyi foltoktól a csalánkiütéseken át a bőr felhólyagosodásáig sokféle reakció előfordulhat, amelyeket az esetek többségében viszketés, égő érzés, esetleg fájdalomérzet kísér.

FONTOS! A tünetek a nyári időszak folyamán többször kiújulhatnak, évekig visszatérhetnek.

Fényérzékenyítő anyagok

ideál: Mi lehet az oka annak, ha a bőr allergiás tünetekkel reagál a fényre?

– Sok esetben nem lehet pontosan tudni, mi okozza a fényérzékenységet, de egyes anyagokról tudvalévő, hogy a szervezetbe vagy a bőr felületére kerülve okozhatnak allergiás tüneteket a fény hatására.

PARFÜMÖK: nők esetén gyakori, hogyha nap éri, bepirosodik, majd bebarnul a nyakukon az a terület, ahova a parfümöt szokták permetezni.

FÛSZEREK: egyes növényekben (például a paszternákban, az ánizsban, a köményben, a medvetalpban) is vannak fényérzékenyítő anyagok. Ezek elfogyasztása vagy a velük való érintkezés allergiás jellegű tüneteket okozhat.

GYÓGYSZEREK is okozhatnak fényérzékenységet. Ha például valaki közvetlen antibiotikum-kúra után elmegy síelni, előfordulhat, hogy pigmentfoltok vagy kiütések jelentkeznek a bőrén.

A NAPTEJ is okozhatja!

ideál: Hogyan lehet megelőzni a kellemetlen tüneteket?

– Fényvédelemmel csökkenthetjük az allergia kialakulásának esélyét. Néha persze előfordul, hogy épp egy újonnan kipróbált naptej tartalmaz olyan anyagot, ami a fény hatására bőrkiütést okoz. Ám, ha már „megmutatta magát” az allergia, fontos tisztázni, és mihamarabb megszüntetni a kiváltó okot.

ideál: Mikor van szükség orvosi segítségre?

– Ha hűsítő vagy gyógynövénytartalmú, gyulladáscsökkentő krémek – árnika vagy körömvirág – és a további fénybehatás megszüntetése után sem enyhülnek a tünetek, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a hatékonyabb terápia érdekében.

Sziebig Timea

|
2005-05-03 12:42:11

Web Design & Development Prowebshop