Új remény immungyengéknek

Amikor feltesszük a kérdést: „Mi az egészség?”, számtalan válasz születhet. Ezekből kiviláglik, hogy a jó testi erőnlét még nem az egészség! Mégis érezzük, hogy az igazság az erőnlét fogalma mögött rejtőzik...

immunrendszer, interferon, daganat | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(12):37-37   Celsus Kft. | Czellért T., E
Immunrendszerünk erőnléte nélkülözhetetlen egészségünkhöz. Aktív immunrendszer nélkül a sejtszintű védelem, a fehérvérsejtek rendszere „alvó állapotban bolyong”, s előbb-utóbb megbetegszünk. Így érthető, hogy a sejtek védelmi mechanizmusának „felébresztésére” a tudomány eddig is nagy figyelmet fordított.

A betegségek okai

Védekezőképességünk az étrendünkben előforduló tápanyagok mennyiségétől és minőségétől, valamint a szervezetünkbe bekerült szennyező anyagok mennyiségétől függ. A gyenge vagy lomha immunrendszerűek szervezetében sokkal könnyebben elhatalmasodnak a betegségek, köztük a rák is, hiszen a test kevésbé képes épségét megvédeni.

Így működik a védelmi rendszerünk

Immunrendszerünk egyik kulcsfontosságú összetevője a természetes ölősejt, az NK-sejt. A fehérvérsejteknek ez a fajtája, a többi limfocitával, a T- és B-sejtekkel együtt, a csontvelőben képződik, és a T-sejthez hasonlóan a csecsemőmirigyben érlelődik. Ezeknek a védősejteknek a termelődését fokozza a daganatsejtek megjelenése.

Az immunrendszer összes katonája közül az NK-sejtek a legagresszívebbek, ezek alkotják a gerincét, az első védelmi vonalat a mutáns és vírussal fertőzött sejtek elleni védekezésben. Az NK-sejtek nem válogatás nélkül ölnek: keresik az egészséges sejteket megjelölő információs „zászlót”, s ha ilyet találnak, megkímélik az adott sejtet.

Nem az interferon a megoldás!

Bizonyított tény, hogy tumortól, rosszindulatú daganattól szenvedő betegeknél csökken az NK-sejt-aktivitás, s ez jellemző módon társul az áttétek kialakulásával.

Fontos! Áttétes betegeknél a túlélési idő egyenesen arányos az NK-sejtek aktivitásának szintjével. Az elsődleges daganat műtétje folyamán rosszindulatra hajlamos sejtek kerülhetnek a vérkeringésbe, és másodlagos áttétes gócokká fejlődhetnek. Sőt mi több, a sebészeti beavatkozásnak és az érzéstelenítésnek az NK-sejtekre kifejtett elnyomó hatása elősegítheti az elsődleges vagy áttétes daganatból elszabadult sejtek életben maradását, és hozzájárulhat az áttétek kialakulásához.

Az NK-sejtek aktiválása könnyen elérhető interferonnal, interferon-indukálókkal, interleukin-2-vel és bakteriális hatásjavítókkal. Ám az ezért fizetendő ár - úgy a pénz, mint a káros mellékhatások szempontjából - túlzottan magas.

A rákos megbetegedések előfordulásának nagyarányú növekedése miatt szükségessé vált, hogy a tudomány új felfedezésekkel és módszerekkel mélyítse ismereteit az immunrendszerrel kapcsolatban. Elkerülhetetlen továbbá az immunműködést támogató és erősítő gyakorlati módszerek kifejlesztése.

Reménysugár: a rizskorpakivonat

Az alternatív megoldások iránti igény vezetett el olyan funkcionális élelmiszer-származékok kereséséhez és megtalálásához, amelyek mellékhatások nélkül képesek pozitív hatást gyakorolni az NK-sejt-aktivitásra.

A rizskorpakivonattal (arabinogalaktannal) - l. BioBran - történő kísérletek s a kutatások eredményei egyértelműen igazolják, hogy ez a hatóanyag kedvezően hat az NK-sejtek aktivitására! Az arabinogalaktan tehát kiváló immunmodulátor - azaz olyan anyag, amely képes erősíteni a gyenge immunrendszert.

Az 1990-es évek elején Japánban fejlesztettek ki belőle étrend-kiegészítőt immungyengeséggel küzdőknek. Azóta gyakran választott táplálékkiegészítővé, valamint kezelési programok fontos részévé vált sok orvos és beteg számára olyan kórok és rendellenességek esetén, amelyeknél előnyökkel járhat az immunrendszer optimalizálása.

- C -
| immunrendszer, interferon, daganat
2006-11-25 14:44:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop