A CMV vírus erősíti az immunrendszert

Az Arizona-i Egyetem kutatói egérkísérletekben azonosítottak egy olyan vírust, amely nem gyengíti, hanem erősíti az immunrendszert. A tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.

immunrendszer, CMV vírus, cytomegalovirus | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

A kutatócsoport célja olyan oltóanyag előállítása, amely javíthatja az idősek immunrendszerét és megvéd a fertőzésektől. Vizsgálatukban cytomegalovírussal (CMV) fertőztek meg egereket.

A cytomegalovírusok a herpeszvírusok családjába tartoznak és az emberek több mint felében elterjedtek, főként fiatal korban fertőznek. A vírus az érintettek egész életében jelen van, és különösen elterjedt idős korban.

"A CMV-fertőzöttségnek általában nincsenek tünetei, együtt kell élnünk vele, mivel nincs rá gyógymód. Az immunrendszer mindig serény a háttérben, amikor e vírussal van dolga. Azt feltételeztük, hogy a CMV az egereket még hajlamosabbak lesznek más fertőzésekre, mivel felhasználja a tartalékokat és folyamatos munkát ad az immunrendszernek" - mondta az egyik kutató.

Meglepő módon amikor Listeria baktériummal fertőztek meg egereket, a CMV-t hordozó idős egerek jobban ellenálltak a fertőzésnek, mint azok, amelyek szervezetében nem volt jelen a cytomegalovírus. A szakemberek különféle T-sejtek megfelelő utánpótlását találták az idős egerek bizonyos csoportjaiban, melyek különböző fertőzésekre reagálnak: minél sokszínűbb T-sejtjeink vannak, annál nagyobb a valószínűsége a fertőzések legyőzésének”.

Éveken át a tudósok úgy vélték, hogy a T-sejtek változatossága az életkorral csökken, és ez az egyik oka annak, hogy az idősek könnyebben fertőződnek meg. Az új tanulmány azonban megmutatta, hogy a T-sejtek szinte ugyanolyan sokfélék az idős egerekben, mint a fiatalokban. A CMV vagy a szervezet válasza a cytomegalovírusra segítheti a jó immunválasz adását. A kutatók még nem tudják, ez hogyan történik, egy külön tanulmányban vizsgálják.

| immunrendszer, CMV vírus, cytomegalovírus
2018-07-04 13:21:10
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop