Az immunrendszer erősítésének öt meglepő módja

A téli nátha- és influenzaszezon beköszöntével nem árt megerősíteni a védekezést a kórokozók ellen.

immunrendszer, ellenállóképesség | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Immunrendszerünk érdekében fontos, hogy eleget aludjunk, egészségesen étkezzünk és rendszeresen mozogjunk. Ne elégedjünk meg azonban ennyivel. Ha tovább szeretnénk erősíteni védekező képességünket, próbáljuk ki az alábbi, szokatlannak tűnő módszereket is.

Barangoljunk az erdőben

Japán tudósok az „erdő-terápiát” írják elő immunerősítés és relaxáció céljára. Egy vizsgálat szerint azoknak, akik 6 órán át kirándultak az erődben, a következő két napban magasabb volt vérében az immunerősítő és rákellenes hatásokkal is rendelkező természetes ölősejtek száma. Ha nincs a közelben erdő, a parkban vagy a szabadban tett séta, kirándulás is jó hatású, de stresszt csökkentő lehet a kerti munka is.

Doboljunk

Nem tudni, ennek milyen hosszú a hatása, de pennsylvaniai és kaliforniai kutatók szerint, azoknak, akik csoportosan püfölték a dobot, több immunserkentő anyag volt a szervezetében, mint azoknak, akik csupán hallgatták a dobolást. Ha nincs más kéznél, elő a fakanállal és a lábasokkal!

Egy kis szex desszertnek

A vírusölő immunoglobulin-A termelődésére nem sok minden van olyan jó hatással, mint ha akár ebédidőben is tudunk egy gyors szeretkezésre időt és alkalmat találni. Azt is csak kevesen gondolnák, hogy a kanapén összekuporodva egy kacagtató vígjáték nézése serkenti a T-sejtes antitestek előállítását a szervezetben.

Kefir, joghurt

Az aludttej vagy kefir hatékonyabb probiotikum, mint a joghurt. Ha a másik kettőt valaki nem kedveli, ez utóbbi is jó azonban, mert jódtartalmánál fogva segíti a pajzsmirigyet az immunrendszer szabályozásában.

Fűszernövények

Egy sor fűszer- és gyógynövényben találhatók immunerősítő esszenciális olajok, a levendula, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű nemcsak a kertben, de a konyhaablakban is kiválóan megterem.

Health.com, kép: sxc.hu
| immunrendszer, ellenállóképesség
2012-01-12 19:35:59