Éjszaka dolgozik az immunrendszer

Amerikai kutatók szerint igaz az a közhiedelem, hogy éjszaka jobban gyógyul az ember. A Stanford-egyetem kutatói gyümölcslegyeken végzett kutatásaiból kiderült, hogy a szervezetet megtámadó baktériumok ellen sokkal keményebben dolgozik az immunrendszer éjszaka, mint nappal.

immunrendszer, immunitás, napszakok | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
– Éjszaka erősebb az immunitás, feltételezhető, hogy a szervezet specifikus immunválaszai alvás közben működnek, amikor az állatokat nem terhelik az anyagcseréjüket igénybe vevő tevékenységek – mondja Mimi Shirasu-Hiza, a Stanford kutatója.

A gyümölcslegyek biológiai órája hasonló módon működik, mint az emberé, szabályozza az evés és a pihenés ciklusait.

A kutatók megjegyzik, hogy már korábbi kutatások során is beigazolódott, hogy a bakteriális fertőzés felborította az állatok belső ritmusát, és ha ez nem működött kellően, az állatok fogékonyakká váltak a fertőzésre.

Ebben a kísérletben a kutatók két különböző baktériummal fertőzték meg a gyümölcslegyeket, ráadásul a nap és az éjszaka különböző időpontjaiban. Amelyeket éjszaka ért a fertőzés, nagyobb valószínűséggel élték azt túl, mint azok, amelyek nappal fertőződtek meg. Azoknál az állatoknál, amelyeknél hibás volt a belső óra, alacsonyabb volt a szervezet veleszületett immunválaszának működési szintje is.

HealthDay
| immunrendszer, immunitás, napszakok
2008-12-16 21:00:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop