Időzített bomba - a gyulladás - III.

Időzített bomba - a gyulladás című cikk folytatása.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Everyday Health

Nem lehetünk úrrá a gyulladást kiváltó összes tényezőn, de törekedni kell rá

A gyulladáskeltő anyagok és ingerek mindenütt jelen vannak, a levegőben, amit belélegezünk, az UV-sugarakban, a takarításhoz használt tisztítószerekben, a sminkben, amit viselünk, a gyertyában, amivel hangulatvilágítást készítünk és a kórokozókban, amelyekkel találkozunk.

A krónikus gyulladás másik előidézője meglepő módon a hosszan tartó stressz. Gondoljunk csak arra, amikor valaki egy nyilvános beszéd előtt izzad és elpirul. Ez is gyulladásos reakció, csakúgy, mint amikor valakinek a nyakán piros foltok jelennek meg vita közben vagy megfájdul a feje és hevesen dobog a szíve, ha egész éjjel fent van.

Miért fontos ez?

A stressz kisebb, koncentrált dózisokban nem ártalmas, de ha a stressz állandósul, például hosszú távú magánéleti konfliktus esetén, akkor állandósul az immunválasz is.

Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy öregedő bőrünk több kórokozót enged át, amelyek gyulladást váltanak ki, és a korral együtt maga az immunrendszer is gyengül. Hasonlóan az étrendhez és a mozgáshoz, a legtöbb ember tudja kezelni érzéseit és a stresszt. Márpedig ha gyulladásról van szó, a szervezetnek minden segítségre szüksége van.

Mit tehetünk?

Az alapvető tanácsok: használjunk fényvédőt, mossunk gyakran kezet, mozogjunk sokat, tartsuk be a gyulladáscsökkentő étrendet, és kerüljük az ismert mérgező anyagokat (ne dohányozzunk). Ezek mellett nem árt az érzelmi stresszt is a minimumra szorítani. Ne spóroljunk az alvással, kezeltessük a depresszió tüneteit. A rövid ideig tartó szorongás elkerülhetetlen, de kérjünk segítséget, ha tartósan szorongunk.

Gyulladások és allergiák, amelyekről nem is tudunk

Gyakori, hogy valakinek külön kezelik a bélgyulladását, a migrénjét, a krónikus fáradtság-szindrómáját vagy valami más krónikus betegségét, de a mögöttes okot - például fel nem ismert ételallergia - nem kezelik. Fontos, hogy minden esetben keressük meg a probléma gyökerét. Mindig az egész embert kell kezelni, nem az egyes betegségeit.

Miért fontos ez?

A népesség mintegy 40 százaléka gluténérzékeny. Ez még nem azonos a cöliákiával, de ahhoz épp elég, hogy az illetőnek emésztési zavarai legyenek, puffadjon, vagy fáradtság kínozza, ha búzából készült ételeket fogyaszt. Hasonló tünetekkel jelentkezik a tejcukor érzékenység is, és mindkettő a korral gyakoribbá válik.

Az emberi szervezet többféle gabona feldolgozására alkalmas, de az utóbbi időben kizárólag a búzakészítmények terjedtek el. A búzafehérje irritálja a beleket, és gyulladást okoz, az emésztetlen fehérjék bekerülnek a vérbe, ahol a fehérvérsejtek idegen anyagként kezelik őket.

Mit tegyünk?

Szervezetünk reakciójából következtethetünk arra, hogy érzékenyek vagyunk-e valamilyen ételre. Próbáljuk meg nem fogyasztani azt az ételféleséget két hétig, és figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat, eltűnnek-e a tünetek.

| gyulladás, immunreakció, autoimmun betegség
2022-10-12 12:17:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop