Immungyenge gyerekek

Az anyukák sok „galád dologra” képesek csemetéik egészsége érdekében. Ha kell, spenótot tömnek beléjük, avagy sárgarépa-főzelékkel traktálják fintorgó gyermekeiket. Mostanában a probiotikumos termékek számítanak slágernek főleg az antibiotikumok után.

probiotikum, prebiotikum, immunrendszer | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):50-51   Celsus Kft. | Szőke, H.
A funkcionális táplálékok (étrendkiegészítők) egyre nagyobb szerepet töltenek be bizonyos kóros civilizációs, főleg táplálkozási eredetű állapotok kezelésében. Ezek közül a szív- és érrendszeri betegségek, a túlsúlyosság, a cukorbetegség, a szervezet fokozott elsalakosodásával járó ízületi panaszok, a csontritkulás említendők elsősorban.

Ám a gyermekkori bélfertőzések, illetve az antibiotikumos kezelések utáni kúraszerű alkalmazásuk is egyre terjed.

Nem véletlenül, mivel egyre több adat áll rendelkezésünkre a természetes bélflóra és az általános, valamint specifikus immunrendszer összefüggéseivel kapcsolatban.

Ezért a probiotikumos termékek egészséges gyermekek esetében az elsődleges és a másodlagos megelőzést szolgálják, a beteg kicsiknél pedig egyre gyakrabban a célzott kezelés részét képezik.

Míg az egészségesen táplálkozó gyerekek esetén még kérdéses a hasznuk, a panaszokkal küszködőknél nagyon kecsegtető eredményeket produkálnak.

Melyek a funkcionális élelmiszerek?

A hangzatos, új elnevezés nem takar egységes és egyértelműen meghatározható termékeket. Olyan táplálékkiegészítőkről van szó, amelyek az egészséget támogatják, mégpedig a bélflórára gyakorolt jótékony hatásuk által.

Fontos! Nem csak tabletták, kapszulák vagy porok formájában juthatunk hozzájuk. Többségük az élelmiszerekbe van belekeverve. Egyre több nagy táplálkozástudományi intézet osztja azt az álláspontot, miszerint a nyugati típusú társadalmakban a civilizációs betegségek megelőzése érdekében az elfogyasztott táplálékok 10-20%-ának funkcionális élelmiszernek kellene lennie.

A növényi eredetű szénhidrátokban gazdag élelmiszer elegendő tápanyagot biztosít a vastagbél normális flórájának. Így a bioreform táplálkozást folytatóknak alapvetően nincs szükségük ilyen táplálékkiegészítésre.

A bélflóra és az immunrendszer

A csecsemőkori steril bélflóra elengedhetetlen feltétele annak, hogy a veleszületett immunrendszer ki tudjon bontakozni, és a szerzett, azaz a „tanult” immunitás fokozatosan kifejlődhessen. Ez a folyamat kényes és bonyolult, ugyanis a születés után a szervezetnek meg kell tanulnia megkülönböztetni, hogy mit fogadjon el „ismertnek és veszélytelennek”, illetve mit tartson „idegennek, és veszélyesnek”. Mindkét folyamat aktív tevékenység, hiányában a bélfal állandó gyulladásban lenne. A bél mikroorganizmusai főleg a baktériumok és a gombák, de a vírusok is - közvetítőként vesznek részt benne. Különösen fontos szerepet töltenek be azok a törzsek, melyek tejsavat termelnek.

Érdemes megjegyezni! Jelenlétükkel megakadályozzák más, betegséget okozó baktérium- és gombatörzsek kifejlődését. Immunmoduláló hatásuk olyan messzemenő, hogy a szakemberek úgy vélik, szerepük van a bélrendszeri rákhajlam megelőzésében.

A bélflóra körülbelül 1%-át teszik ki. Nem alkotnak egységes csoportot. Közöttük található a közismert Lactobacillus és a bifidusbaktérium, de a kevésbé ismert streptococcusok is.

Megelőzhető…

Az alábbi betegségeket segítenek megelőzni a funkcionális élelmiszerek:
 • (táplálékeredetű) allergiák
 • gyakori, visszatérő felső légúti fertőzések, egyéb gyulladások
 • immungyengeség
 • anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, túlsúlyosság, érelmeszesedés
Fő a fermentáció!

Az élelmiszer-ipari fermentációs folyamatok során a lactobacillusok jelentős szerepet töltenek be. A bélrendszerben azzal lehet megnövelni a számukat, ha prebiotikumokat (összetett szénhidrátok, melyekkel a baktériumok táplálkoznak) alkalmazunk.
Mi fán teremnek a probiotikumok?

A probiotikumok olyan élő organizmusokat - baktériumokat - tartalmazó kultúrák, amelyeket a táplálékokhoz szoktak adni. Leggyakrabban a fent nevezett törzsek valamelyikét tartalmazzák a probiotikus termékek. Nagyon fontos, hogy e kultúrák életképesek legyenek.

Ez egyaránt függ a törzstől, a feldolgozástól és a tárolástól is. Mindemellett kellően nagy számban kell, hogy bejussanak a vastagbélbe.

Ahhoz, hogy elérjék célállomásukat, ki kell hogy bírják az utat a gyártól az üzleten, a szájon, a gyomron és a vékonybélen át. Ehhez - a tapasztalat szerint - legalább 10 millió baktériumnak kell lennie az adott készítmény egy adagjában!


Miért hasznosak a probiotikumok?

Az emberi szervezet állandóan ki van téve kórokozó mikroorganizmusoknak. Ezek csecsemő- és kisgyermekkorban súlyos betegségeket okozhatnának. Különféle méreganyagaikkal károsíthatnák a belső szerveket. A tejsavat termelő baktériumok viszont baktericid anyagokkal és bioaktív felületanyagokkal védik a szervezetet, ez utóbbival úgy, hogy megnövelik a bélfal ellenállóképességét és ezzel az egész szervezet immunkompetenciáját. Segítenek az ételekben található makromolekulák megváltoztatásában és lebontásában.

Mikor adjunk a gyereknek probiotikumot?
 • bélfertőzésekor és azt követően
 • kóros bélbaktériumok Clostridium, Salmonella, Enterococcus, Enterobacter, Shigella, Yersinia, Klebsiella jelenléte vagy candidiasis esetén
 • laktózintoleranciánál
 • utazási hasmenésnél
 • allergiák megelőzésére, ekcémahajlamnál
 • immunerősítésre
Mi mit jelent?

Szimbiotikumok: olyan élelmiszerek, melyek prebiotikumokat és probiotikumokat egyaránt tartalmaznak. Hatékonyságuk nagyobb, mint külön az egyes alkotóelemeké.

Colonic food: olyan táplálékkiegészítőket nevezünk így, amelyek nem csak egy baktérium szaporodását segítik elő, mint azt a prebiotikumok teszik. A colonic food 500-féle vastagbél-mikroorganizmus sokaságát támogatja a fejlődésében. Leggyakrabban a funkcionális élelmiszerek részeit képezik.

Rezisztens keményítő: a természetes keményítőknek azon átalakult termékei vagy bomlástermékei, melyeket az ember nem tud megemészteni a vékonybelében, és így emésztetlenül jutnak le a vastagbélbe, ahol táplálékul szolgálnak az ottani bélflórának.

Mi fán teremnek a prebiotikumok?

Ezek olyan emészthetetlen tápanyagok, amelyek egyáltalán nem haszontalanok, ugyanis elősegítik néhány bélbaktérium elszaporodását a vastagbélben. Leggyakrabban fruktózhoz vagy galaktózhoz kötött oligoszacharidokról vagy inulinról van szó. Amellett, hogy megnövelik a mikroorganizmusok anyagcseréjének sebességét, lebontásuk során összetett hatású anyagok szabadulnak fel. Csökkentik a bélben a pH-t - a kissé savas közeg pedig segíti a kalcium, a magnézium felszívódását -, illetve a megnövekedett ozmotikus nyomás útján javítják a kationok oldódékonyságát.

Inulintartalom
 • Cikória: 15-20%
 • Spárga: 1-30%
 • Fokhagyma: 10-15%
 • Póréhagyma: 5-10%
 • Hagyma: 2-6%
 • Búza: 1-4%
 • Rozs: 0,5-1%
 • Banán: 0,5%
dr. Szőke Henrik
| probiotikum, prebiotikum, immunrendszer
2007-01-19 22:03:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop