Hármas védővonal

Betegségeinket lényegében nem a vírusok és a baktériumok idézik elő! „Ők" csak akkor jutnak szerephez, amikor szervezetünk már legyengült, megbetegedett...


Az immunrendszer és az allergia

Az emberi szervezet védekezőképessége több pilléren nyugszik. Elsőként említsük meg a kül- és beltakarót, mely megvédi a szervezetet a külvilág ingereivel szemben.


Immunrendszer részei

Az immunrendszert sejtek és oldható anyagok alkotják. Az immunrendszer fő sejtjei a fehérvérsejtek. A makrofágok, neutrofilek és limfociták mind különböző fajta fehérvérsejtek. Az oldható anyagok olyan molekulák, melyek nem a sejten belül találhatók, hanem valamilyen folyadékban (pl. plazmában).


Immunrendszer felépítése

Az immunrendszernek saját keringése van. Ezt a keringést a nyirokerek alkotják, melyek az agy kivételével a test minden szervét elérik. A nyirokerekben halvány, sűrű, zsírdús, fehérvérsejteket tartalmazó folyadék található, ez a nyirok.


Autoimmun reakciók

Olykor a szervezet immunrendszere kórosan működik, és elpusztítja a saját sejtjeit, mivel tévesen idegen anyagnak tekinti őket (autoimmun reakció).


Immuntréning

Lassan mindenki köhög, tüsszög körülöttünk. Hogyan hozhatjuk mozgásba védekezőrendszerünket? Cikkünkből megtudhatja, mennyire aktív most immunrendszere, fogékonyabb-e a betegségekre és hogyan tehetjük ellenállóbbá szervezetünk legyengült védekezőképességét.


Az immunrendszer bölcsője, a csecsemőmirigy

Körülbelül egy tenyérnyire a nyak alsó végződése alatt, a szegycsont alatt helyezkedik el a csecsemőmirigy két lebenye. A bal oldali lebeny pozitív, a jobb oldali pedig negatív töltésű. Mint ahogy minden belső elválasztású mirigy esetében, az immunrendszer szempontjából ennél a szabályozó mirigynél is nagy jelentősége van a negatív töltésnek.


Velünk élő baktériumok

Talán kevesen tudják, hogy szervezetünkben milyen jelentős szerepet töltenek be azok a kis baktériumok, melyek elsősorban a bőrünkön, a bélnyálkahártyán, a légutakban és nőknél a hüvelybe fészkelték be magukat nem sokkal születésünk után. Jelenlétükről leginkább csak akkor szerzünk tudomást, ha már valamilyen károsodás érte őket. Ilyenkor azonban gyakran drámai változások zajlanak le szervezetünkben: szinte állandóan betegnek érezzük magunkat, a legenyhébb fertőzést is azonnal összeszedjük. Az orvos sokszor nem tud semmilyen okot felderíteni, s így egyre csak rosszabb lesz minden. Nézzük csak, hogy kik is ezek a titokzatos lakótársak.


| | 3
data-full-width-responsive="true">
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop