Hirdetés

Génhiba is felelős lehet az allergia megjelenéséért

Amerikai kutatók olyan genetikai hibára akadtak, amely fontos szerepet játszhat az allergiás megbetegedésekben.

allergia, genetika, génhiba |

MTI Hírek10

A Science Translational Medicine című szaklapban szerdán megjelent tanulmányukban számoltak be a Johns Hopkins Egyetem tudósai arról a genetikai eltérésről, amely sokféle allergia kialakulása mögött állhat.

Ez a génhiba eddig egy születési kötőszöveti rendellenesség, a Loeys-Dietz-szindróma okozójaként volt ismeretes. Egy gyerekek és fiatal felnőttek körében végzett kutatás kimutatta, hogy az allergia megjelenéséért is felelős lehet.

A kutatók érdeklődését az keltette fel, hogy az érintett betegeknél feltűnően nagy arányban fordult elő allergia. A vizsgálatban 58, Loeys-Dietz-szindrómában szenvedő, 7-28 éves páciens vett részt. Betegségüket a TGF-béta elnevezésű molekula génhibája okozza. Nem meglepő, hogy mindannyiuk vérében kimutatható volt a hagyományos allergiajelző, az IgE ellenanyag magas szintje.

A TGF-béta számos testi folyamatért felelős. Különböző szervek sejtnövekedését és az egymás közti kommunikációjukat is irányítja.
Bizonyos génhibák a TGF-béta molekula rendellenes működéséhez vezetnek.

"Ez a genetikai eredetű kór egy sor testi reakciót válthat ki, amelyek asztmához, élelmiszerallergiához és ekcémához vezetnek" - magyarázta Pamela Frischmeyer-Guerriero, az egyetem gyermekgyógyászati központjának immunológusa, a kutatás vezetője.

Az orvostudomány szerint az allergia a környezet és a gének bonyolult összjátékának eredménye. Az amerikai kutatók most arra a következtetésre jutottak, hogy a TGF-béta molekula hamis jelzése a felelős az allergia kialakulásának egy alapvető folyamatában. A génhiba az immunsejtek mindennapi élelmiszerekre és a környezet egyes anyagaira adott reakcióját zavarja meg, ez pedig allergiás panaszokat vált ki.

A kutatók szerint a TGF-béta azonban több is lehet, mint az allergia kialakulását elősegítő tényező. "A TGF-béta molekula hibás jelzése, úgy tűnik, nem egyszerűen ráveszi az immunsejteket a téves viselkedésre. Sokkal valószínűbb, hogy magától indítja el az egész láncreakciót, amely végül az allergiához vezet" - hangsúlyozta Harry Dietz, a kutatás kardiológus résztvevője.

A kutatócsoport jelenleg állatokon teszteli, hogy a magas vérnyomás kezelésére felírt, Losartan nevű gyógyszer alkalmas-e az allergia tüneteinek gyógyítására. A Losartan TGF-bétára gyakorolt hatását Dietz fedezte fel a Loeys-Dietz-szindrómás betegek kezelése folyamán, egyébként róla és egy belga kutatóról nevezték el a betegséget is.
allergia, genetika, génhiba

2013-07-25 23:22:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop