Hirdetés

Fejátültetés – őrület?

Egy nagyon ritka genetikai betegségben, spinális izomatrófiában szenvedő 30 éves orosz férfi jelentkezett az első fejátültetésre, amelyet a témával régóta foglalkozó olasz orvos, Sergio Canavero hajtana végre két-három éven belül.

transzplantáció, Valerij Szpirodonov, fejátültetés |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Orosz, brit és amerikai média beszámolók szerint a Vlagyimir városban élő Valerij Szpirodonov programozó önszántából vette fel a kapcsolatot a vitatott olasz sebésszel, aki technikailag megvalósíthatónak tart egy ilyen műtétet 2016-ban.

"Ez a végső döntésem, és nem gondolom meg magamat. Természetesen félek, de ha nem teszem meg, a jövőm csak még rosszabb lehet" - mondta a beteg a Zvezda orosz tévécsatornának.

A már teljesen béna, elsorvadt testű Szpiridonov abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére, és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével. A programozó azt mondta, műtétje olyan jelentőségű lenne az orvostudomány számára, mint Gagarin első űrrepülése az űrkutatás számára.

Lelkileg felkészült a fejátültetésre, csak a megfelelő donort - egy agyhalott pácienst -, a 150 fős orvosi stábot, a 10 milliárd forintos műtéti költséget és egy megfelelően felszerelt klinikát kell előteremteni. A műtét az elképzelések szerint 36 órán át tartana.

Szpiridonov versenyt fut az idővel, mert állapota napról napra romlik, és már hosszabb a túlélési ideje, mint a hozzá hasonló betegeké.

Az Interfax hírügynökség szerint a beteget meghívták az idegsebészek nyári nemzetközi konferenciájára az Egyesült Államokba.

Canavero elmondta a CNN amerikai hírtévének, hogy sokan keresik meg őt hasonló célból, többnyire a másik nem teste után vágyakozó transzszexuálisak, de az első ilyen jellegű műtétet - hangsúlyozta - egy izomsorvadásos betegen kell végrehajtani.

Canavero tervét a legtöbb orvos merő őrültségnek tartja. Az Ideg- és Ortopéd Sebészek Amerikai Akadémiája közölte, a nyári világkongresszusra való meghívás nem jelenti a példátlan transzplantáció tervének támogatását, csupán megszólalási lehetőséget kívánnak biztosítani az olasz orvosnak.

Egy Robert White nevű amerikai orvos már az 1970-es évek elején kísérletezett majmoknál fejátültetéssel. Bár az akkori transzplantációk nem sikerültek, Canavero szerint a 45 év alatt sokat fejlődött a műtéti technika.

MailOnline

transzplantáció, Valerij Szpirodonov, fejátültetés

2015-04-10 11:08:29

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop