Meghalt az a férfi, aki elsőként kapott sertésszivet

David Bennett, 57 éves végállapotú szívbetegségben szenvedő beteg, az első ember volt, aki genetikailag módosított sertésszívet kapott, meghalt a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának (UMMC, Baltimore, USA) közleménye szerint, ahol a transzplantációt végezték. Bennett január 7-én kapta meg az átültetést, és a műtét után 2 hónapig élt.


Áttörést jelentő sertésszív-átültetés

Egy terminális állapotú szívbeteg amerikai férfiba géntechnológiával módosított sertésszívet ültettek be, három nappal a műtét után a beteg jól van – közölték orvosai hétfőn.


Újraélesztett szívet ültettek be

Az első európai "halott" szív beültetését végezték el brit sebészek. Az eljárás legalább 25 százalékkal növeli a rendelkezésre álló donorszívek számát. Jelenleg sok betegnek akár 3 évet is kell várnia a műtétre, így közülük sokan meghalnak, mielőtt új szervhez juthatnának.


Szívátültetés

A pár évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen szívátültetés mára már megvalósíthatóvá vált. A szívátültetésen átesettek 95%-a lényegesen jobban bírja a fizikai aktivitást és a mindennapi tevékenységek végzését, mint a műtét előtt. A szívátültetésen átesett emberek több mint 70%-a újra munkába áll. A szívátültetést a legsúlyosabb szívbetegségekben szenvedő emberekben végzik, akiken a gyógyszeres kezelés vagy más műtéti megoldás már nem segít.


Web Design & Development Prowebshop