Áttörést jelentő sertésszív-átültetés

Egy terminális állapotú szívbeteg amerikai férfiba géntechnológiával módosított sertésszívet ültettek be, három nappal a műtét után a beteg jól van – közölték orvosai hétfőn.

| InforMed Hírek20   InforMed | Szendei, K.

A Marylandi Orvostudományi Egyetem csapata által végzett műtét megmutatta, hogy lehetséges a sertésből emberbe történő szívátültetés, amelyet az új génszerkesztő eszközök tesznek lehetővé.

Ha sikeresnek bizonyul, a tudósok remélik, hogy a sertésszervek segíthetnek enyhíteni a donorszervek hiányát.

„Ez áttörést jelentő műtét volt, és egy lépéssel közelebb visz a szervhiány-válság megoldásához. Egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő emberi donor szív ahhoz, hogy megfeleljen a várakozók hosszú listájának” – mondta Dr. Bartley Griffith, aki a műtétet végezte.

"Óvatosan járunk el, de bízunk abban is, hogy ez a világon elsőként végrehajtott műtét fontos új lehetőséget kínál a betegek számára a jövőben" - tette hozzá Griffith.

Az 57 éves marylandi David Bennett számára a szívátültetés volt az utolsó lehetőség.

"Vagy meghalok, vagy elvégzik rajtam ezt a transzplantációt. Élni akarok. Tudom, hogy ez egy lövés a sötétben, de ez az utolsó választásom" - mondta Bennett egy nappal műtétje előtt az egyetem által kiadott közlemény szerint.

A kísérleti műtét elvégzéséhez az egyetem sürgősségi engedélyt kapott az FDA-tól.

"Az FDA felhasználta a kísérleti sertésekre vonatkozó adatainkat, hogy engedélyezze a transzplantációt olyan végstádiumú szívbetegeknél, akiknek nincs más kezelési lehetősége" - mondta Dr. Muhammad Mohiuddin, az Egyetem xenotranszplantációs – állati szervek átültetése – programjának vezetője.

Jelenleg körülbelül 110 000 amerikai vár szervátültetésre, és évente több mint 6 000 beteg hal meg, mielőtt megkapná, az organdonor.gov szerint.

A génmódosított sertésszívet a Revivicor, a virginiai blacksburgi székhelyű gyógyszergyártó cég biztosította. A műtét reggelén a transzplantációs csapat eltávolította a sertés szívét és egy speciális készülékbe helyezte, hogy a műtétig megőrizze funkcióját.

A sertések régóta a lehetséges átültetések káprázatos forrása, mert szerveik annyira hasonlítanak az emberére. Például egy disznószív a vágáskor körülbelül akkora, mint egy felnőtt ember szíve.

A sertésekből származó egyéb szervek, amelyeket emberbe történő átültetés céljából kutatnak, közé tartozik a vese, a máj és a tüdő.

A sertésből emberbe történő átültetésre irányuló korábbi erőfeszítések kudarcot vallottak a genetikai különbségek miatt, amelyek a szerv kilökődését okozták, vagy a fertőzés kockázatát jelentő vírusok miatt.

A tudósok az ártalmas gének szerkesztésével oldották meg ezt a problémát.

A Bennettbe ültetett szívben három, korábban szervkilökődéssel összefüggésbe hozható gént "kiütöttek" a donor sertésből, és hat immun elfogadással összefüggő humán gént illesztettek be a sertés genomjába.

A kutatók egy sertésgént is töröltek, hogy megakadályozzák a sertésszív túlzott növekedését.

A munkát részben 15,7 millió dolláros kutatási támogatással finanszírozták.

A sertés szívében bekövetkezett genetikai változásokon kívül Bennett egy kísérleti kilökődés elleni gyógyszert is kap, amelyet a Lexingtonban, Massachussets államban működő Kiniksa Pharmaceuticals készített.

| szívátültetés, transzplantáció, sertés, géntechnológia
2022-01-11 14:10:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop