Hirdetés

Májtranszplantáció

Míg vesebetegek számára a dialízis is megoldást jelenthet, a súlyos májbetegek számára nincs hasonló kezelés.

májátültetés, májtranszplantáció |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

 

Kép: Sciencenorvay.no

A májátültetés az egyetlen lehetőség abban az esetben, ha a májműködés végzetesen megromlott. Néhányan, akiken a májátültetés segített volna, meghalnak, mielőtt megfelelő máj állna rendelkezésre.   

Habár a májátültetések sikere kissé alacsonyabb a veseátültetésekénél, a recipiensek 70-80%-a a műtétet követően legalább egy évig életben marad. A túlélők többsége olyan beteg, akinek a mája primer biliáris cirrózis, hepatitisz vagy májkárosító gyógyszerek szedése miatt ment tönkre.

A májrák gyógyításában a májátültetés ritkán bizonyul sikeresnek. A rák általában újra megjelenik a beültetett szervben vagy valahol máshol; a recipiensek kevesebb, mint 20%-a éri meg a műtétet követő második évet.

Kíméletesebb eljárás az élő donor átültetés, mely a más egy részének és ahozzá tartozó erek átültetését jelemti.

Meglepő, hogy az átültetett máj kilökődése kevésbé heves, mint más szerveké, mint például a veséé vagy a szívé. Mindezzel együtt az immunszuppresszáns gyógyszereket szedni kell a műtét után.

Ha a recipiens mája megnagyobbodik, vagy émelygést, fájdalmat, lázat, sárgaságot észlel, illetve a vérvizsgálat rendellenes májműködést mutat, akkor az orvos tűbiopsziát végezhet (tűvel eltávolít egy apró májdarabot, és mikroszkóp alatt megvizsgálja). A biopszia eredménye segít annak eldöntésében, vajon a máj kilökődik-e, és szükség van-e az immunszuppresszáns gyógyszerek adagjának növelésére.

májátültetés, májtranszplantáció

2022-09-23 10:20:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop