Méhátültetés

Sikeres az első amerikai méhátültetés, a 26 éves páciens gyorsan gyógyul a februári műtét óta - jelentették be a Cleveland Clinic sajtótájékoztatóján. A klinika orvosai azokkal a svéd orvosokkal együtt készültek a transzplantációra, akik a világon elsőként végeztek méhbeültetést, az első baba 2014-ben született, őt még négy követte. A műtét olyan nőknek segíthet, akik méh nélkül születtek vagy betegség miatt veszítették el a méhüket.

méhbeültetés, méhátültetés, méhtranszplantáció | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A 26 éves nő, aki rövid időre megjelent a sajtótájékoztatón, elmondta, 16 évesen tudta meg, hogy nem lesz képes szülni. Férjével három örökbefogadott kisfiút nevelnek. A nőnek még legalább egy évet kell várnia a mesterséges megtermékenyítéssel, addig havonta megvizsgálják, egészséges-e a beültetett méh.

A klinika több mint 250 nő közül választotta ki azt a tízet, aki az úttörő jelentőségű transzplantációra alkalmas lehet. Méhük hiányzott, de petefészkük egészséges volt. Ismertették velük azokat a kockázatokat, melyek a hasi műtét és az átültetés sikertelensége esetén bekövetkezhetnek.

Orvosi és etikai aggályt jelent, hogy a donorszerv kilökődése ellen a pácienseknek gyógyszert kell szedniük a terhesség alatt is, de egészséges gyereke született több veseátültetésen átesett nőnek, akik szintén szedték ezeket a gyógyszereket.

A sikeres terhesség végén a babák császármetszéssel jönnek világra, majd a méhet eltávolítják, hogy az anyának ne kelljen élete végéig a kilökődést gátló orvosságot szednie.

A világon az első sikeres élődonoros méhátültetést végrehajtó svéd csapat, a göteborgi orvostudományi egyetem orvosai máig kilenc méhtranszplantációt végeztek, öt baba született.

Mai Reuters hír, hogy az öröm sajnos korai volt.

A méhátültetés nem volt sikeres, az Ohio-i kórház, ahol a műtétet végezték, szerdán bejelentette, hogy a méhet el kellett távolítani, közelebbről meg nem nevezett szövődmény miatt.

| méhbeültetés, méhátültetés, méhtranszplantáció
2016-03-10 21:23:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop