Veseátültetés alig látható heggel

Veseátültetéshez az átadott szervet korábban nagyméretű műtéti metszés útján távolították el a donorból, ám spanyol urológusok olyan operációs eljárásokat dolgoztak ki, hogy a beavatkozás után a donor testén csak apró, alig látható heg vagy akár még az sem marad.


Újraprogramozható a test, hogy fogadja el sajátjaként az átültetett szervet

Brit kutatók új módszert fedeztek fel az immunrendszer sejtjeinek újraprogramozására, hogy azok saját testük természetes részének tekintsék a beültetett szervet - idézte a megállapítást a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.


Újabb teljes arcátültetést végeztek az Egyesült Államokban

A második teljes arcátültetést hajtotték végre bostoni orvosok az Egyesült Államokban, ahol alig egy hónapja végezték az első ilyen természetű beavatkozást.


Hogy vegyük rá a szervezetet, hogy befogadjon egy átültetett szervet?

Ausztrál kutatók váratlan felfedezése új lehetőséget nyitott arra, hogy befolyásoljuk a szervezet válaszát mindennel szemben, amit nem ismer fel sajátként: például átültetett szövetet vagy szervet.


Arcátültetés – nem sci-fi, hanem tudomány és alázat

Bár a mikrosebészet napjainkban már mindennapos, az, amire Dr. Maria Siemionow mikrosebész vállalkozna, eddig még csak a tudományos-fantasztikum világába tartozott. Munkatársaival egy döbbenetes orvosi eljárásra készül – az arcátültetésre.


Immunszupresszió (az immunrendszer működésének gátlása)

Annak ellenére, hogy a HLA típusokat szorosan egyeztetik, a szervek általában kilökődnek, hacsak a recipiens immunrendszerét nem gyengítik. A létrejövő kilökődés általában az átültetés elvégzése után hamar elkezdődő, de néha csak hetek vagy hónapok múlva egyértelművé váló folyamat.


Bőr, porc, vékonybél átültetés

Kiterjedt égés vagy más bőrhiány miatt bőrátültetést végeznek.


Csontvelő-transzplantáció

A csontvelő-átültetést eleinte leukémia, néhány fajta limfóma és aplasztikus vérszegénység kezelésének részeként végezték. A módszer fejlődésével és a sikeresség növekedésével az eljárás szélesebb körben nyert alkalmazást.


Tüdőtranszplantáció és tüdő-szívtranszplantáció

A tüdőtranszplantáció eredményei sokat javultak az elmúlt években. Általában csak egy tüdőfél kerül átültetésre, de néha mindkettő. Ha a tüdőbetegség a szívet is tönkretette, akkor a tüdőátültetést gyakran szívátültetéssel kombinálják. Megfelelő tüdő ritkán áll rendelkezésre, mert a tüdő életbentartása a transzplantációig nehéz feladat. Ezért a transzplantációt a lehető leghamarabb el kell végezni, ha a tüdő rendelkezésre áll.


Májtranszplantáció

Míg vesebetegek számára a dialízis is megoldást jelenthet, a súlyos májbetegek számára nincs hasonló kezelés. A májátültetés az egyetlen lehetőség abban az esetben, ha a májműködés végzetesen megromlott. Néhányan, akiken a májátültetés segített volna, meghalnak, mielőtt megfelelő máj állna rendelkezésre.


| 2 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop