Rovarcsípés által okozott allergia

Az utóbbi időben merült fel annak gyanúja, hogy a balesetet szenvedő emberek rovarcsípés által okozott allergiás tünet miatt vesztették el gépük feletti uralmukat. Bármilyen alapos is a törvényszéki boncolás, számtalan esetben elkerülhette a patológus figyelmét az apró - és az idő rövidsége miatt reakciómentes - szúrásnyom.


Allergiás kötőhártya gyulladás

A kötőhártya-gyulladás legtöbbször az allergiás nátha kísérőjelensége. A pollenszezonban néha önállóan is előfordul, de gyakran észlelünk - különösen serdülő gyermekeknél - olyan tavaszi kötőhártya-gyulladást, mely nem a szokásos allergiás reakció miatt alakul ki.


Allergiás nátha, szénanátha

Léteznek egész évben ható és szezonálisan jelentkező allergének. Így tehát az allergiás nátha pontosabb elnevezés, mint a szénanátha, mert az utóbbi csak egy bizonyos szezonra utal, ráadásul tudjuk, hogy a panaszokat nem a széna, hanem a pollenszemcsék okozzák.


Szezonális panaszt okozó allergének

Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben lévő fehérjék váltják ki. Mi is ez a pollen? Nem más, mint a növények hímivarsejtje, amely nélkülözhetetlen a növények szaporodásához. Ezeket a sejteket a növényről vagy a rovarok, vagy a szél szállítja el. A rovarok általában a színes virágú növényeket látogatják. Ezeknek a növényeknek a pollenjei nehezek, nem alkalmasak arra, hogy a szél messzire vigye őket, ezért hozzáragadnak a rovarok lábához, így biztosítva a megporzást.


Immunszupresszió (az immunrendszer működésének gátlása)

Annak ellenére, hogy a HLA típusokat szorosan egyeztetik, a szervek általában kilökődnek, hacsak a recipiens immunrendszerét nem gyengítik. A létrejövő kilökődés általában az átültetés elvégzése után hamar elkezdődő, de néha csak hetek vagy hónapok múlva egyértelművé váló folyamat.


Bőr, porc, vékonybél átültetés

Kiterjedt égés vagy más bőrhiány miatt bőrátültetést végeznek.


Csontvelő-transzplantáció

A csontvelő-átültetést eleinte leukémia, néhány fajta limfóma és aplasztikus vérszegénység kezelésének részeként végezték. A módszer fejlődésével és a sikeresség növekedésével az eljárás szélesebb körben nyert alkalmazást.


Tüdőtranszplantáció és tüdő-szívtranszplantáció

A tüdőtranszplantáció eredményei sokat javultak az elmúlt években. Általában csak egy tüdőfél kerül átültetésre, de néha mindkettő. Ha a tüdőbetegség a szívet is tönkretette, akkor a tüdőátültetést gyakran szívátültetéssel kombinálják. Megfelelő tüdő ritkán áll rendelkezésre, mert a tüdő életbentartása a transzplantációig nehéz feladat. Ezért a transzplantációt a lehető leghamarabb el kell végezni, ha a tüdő rendelkezésre áll.


Májtranszplantáció

Míg vesebetegek számára a dialízis is megoldást jelenthet, a súlyos májbetegek számára nincs hasonló kezelés. A májátültetés az egyetlen lehetőség abban az esetben, ha a májműködés végzetesen megromlott. Néhányan, akiken a májátültetés segített volna, meghalnak, mielőtt megfelelő máj állna rendelkezésre.


Vesetranszplantáció

A működésképtelen vesékkel rendelkező emberek számára a veseátültetés életmentő alternatívát jelent a dialízis helyett, és a beavatkozás sikeresen elvégezhető bármely életkorban.


| | | | | | | | | 19 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop